Szeptember 26. A napja. 5 éves lett. Egy torta az oviba, hogy felköszönthessék, egy a családi esemény megkoronázására, amire a megálmodott svédasztal két teljes napi konyhai előkészületet igényelt. ...Aztán egy a balettra, mert a drágám a tanárnénit és a balettos kislányokat is meg akarta hívni a szülinapjára - gondoltam jobb, ha Mohammed megy a hegyhez, mint fordítva -, végül egy a szombati szülinapi zsúrjára, ahová a legközelebbi kis barátait hívtuk meg a szüleikkel. Na, de mi van, ha a legesleg nem tud eljönni? Óriási balhé. A lejtős ösvény, amivel áthidaltatott a probléma, hogy ma, csakhogy tényleg egy hétig tartson megállás nélkül az ünneplés (utoljára, hogy egyke), hivatalosak vagyunk egy privát köszöntésre Zalánékhoz. Persze, oda is egy torta - csak az ihlet van fogyóban. Meg az erőm. Lassan kicsekkolok.
Egy volt kedves kolléganőm segített ki akaratán kívül, aki a minap felposztolta a FB-ra egy vegán oldal bejegyzését (kösz ez úton is, Szonja), amiben életem legszebb, legegyszerűbb és legígéretesebb tortájával találtam magam szemben. Azonnal a kedvencek közé írta be magát így, kóstolás előtt (azóta kóstolás után is). Gyorsan be is szereztem az alapanyagokat - már amit lehetett közülük -, és nekiláttam a frankón nettó 15 perces csodának a magam módosításaival.
GRÁNÁTALMÁS-KÓKUSZOS-KESUDIÓS CITROMPARFÉTORTA VIRÁGSZIRMOKKAL
Az eredetihez képest nem sokat változtattam: kihagytam, amit nem tudtam beszerezni, némiképp az arányokon variáltam, és minden réteget intenzívebben édesítettem, mint az az eredeti receptben volt - nekem úgy ehetetlenül fanyar lett volna. Egyébként a csoda itt lelhető fel eredetiben. A látvány egyszerűen felülmúlhatatlan, de az egész oldal megér egy misét!
hozzávalók
az alaphoz
1 bögre sózatlan, pörköletlen, natúr mandula
1/2 bögre sózatlan napraforgó- és tökmag vegyesen
12 szem datolya
2ek kókuszolaj
1ek méz
pici só
a töltelékhez
1.5 bögre sózatlan, pörköletlen, natúr kesudió
1/3 bögre kókuszolaj (nem tej!!!)
2/3 bögre méz
1/2 rúd vanília kikapart magja
1 nagy citrom reszelt héja és kifacsart leve
a záró réteghez
1 gránátalma magja
1/2 bögre friss vagy fagyasztott málna
1/2 lime leve
1ek rózsavíz
2ek méz
a díszítéshez szárított és friss virágszirmok
A kesudiót a készítés előtt minimum 2 órával beáztatom.
Amikor nekilátok a torta összeállításának, az alapot készítem el először. A magvakat, a datolyát és a mézet egy robotképben alaposan ledarálom, majd egy 20cm-es kapcsos tortaforma alján egynletes rétegben jól lenyomkodom. A töltelékhez a hozzávalókat szintén robotgépbe teszem, és 5-7 percnyi folyamatos magas fokozatú beállítás mellett habos krémmé dolgozom, majd ráöntöm az alapra. Ezt egy fél órára beteszem a fagyasztóba, hogy a középső réteg megdermedjen kicsit, mielőtt ráöntöm a zárót - így nem fog egymásba folyni a kettő. Befejezésül az utolsó réteg hozzávalóit is összepürésítem, és lezárom vele a tortát. Az egész mehet vissza a fagyasztóba.
Fogyasztás előtt fél órával kiveszem a jégről, hogy vágható legyen. A friss szirmokkal és a szárított virággal ekkor díszítem meg.
Őrült jó találmány! Minden elismerésem az alkotónak!
Éva