SPOOON 1-2-3

Szigeti veszedelem

2011. augusztus 25. - Bezzegh Éva

Prince. Veszedelmes egy figura. Őrült talentum. Mit sem vesztett több évtizedes fényéből, bár tény, hogy számomra utóbb értékelve az élményt kicsit úgy hatott, nem adott bele apait-anyait. Az ő "szigeti" szemléjére való ráhangolódás céljából némi fingerfoodra és alkoholos alapozásra, nem pedig vérszagra gyűlt az éji vad nálunk. Köztük volt az az angyalian kedves pár, akikkel még a Külkeres éveimben szőttem szorosra a baráti szálakat. Kora és Marci azóta négytagú családdá bővültek, és elhagyva a fészket Brüsszelben szívják el az ottaniaktól a levegőt, mérhetetlen intellektussal telített széndioxidot pöfögve vissza a belga légkörbe.

Messziről jött barátaink ugyan pár óra csúszással, de nem érkeztek üres kézzel: hazai házi termesztésű biokörtével ajándékoztak meg - egy zsákkal. Konkrétan. A zsák tartalmát rendszeresen meg-megdézsmálva sem jutottam a végére, így kifundáltam az optimális nyári végzetét, amivel ebben a hőségben koncert előtt vagy után is öblíthetünk kedvünkre.

HIDEG FŰSZERES NYERS KÖRTEKRÉMLEVES DIÓVAL, SAJTTAL

hozzávalók

1.5l víz

1dl jó minőségű körtepálinka

1 rúd fahéj

1 rúd vanília

3 egész csillagánizs

6 egész szem kardamom, borókabogyó, szegfűbors

10db közepesen puha körte

2dl kefír vagy joghurt

2-3ek méz/nyírfacukor

A vizet a pálinkával és a fűszerekkel - amik közül a vaníliát fölhasítom, a magját a kikaparom, és a rúddal együtt vízbe teszem - felforralom. Hagyom pár percig gyöngyözni, hogy a pálinka alkoholtartalma elfőjön. Ha a fogás vitamintartalma szempont - nálam az -, akkor itt egy pár órára le is állok, hogy a körtéket csak frissen, közvetlenül fogyaszás előtt dolgozzam bele. Amennyiben arra később nem lesz idő, úgy a fűszeres alaplé forralása közben a körtéket megmosom, kicsumázom, felnégyelem, és egy botmixer segítségével krémesre turmixolom, végül a kefírrel alaposan elkeverem, lefedve hűtőbe teszem. Az idő közben nagyjából 1.3dl-re redukálódott alaplevet leszűröm, hagyom annyira kihűlni, hogy hűtőbe tehessem, majd bekísésrem a hűsre a körtépüré után. (Én megcsináltam az alaplevet reggel, lehűtöttem, és este frissen dolgoztam fel a körtét, és kevertem hozzá a mézzel, kefírrel együtt.)

Tálaláskor a kefíres körtepürét és a  jól lehűlt fűszeres alaplevet a mézzel selymesre elkeverem, tálakba merem, és pirított diót, kecske- vagy kéksajtot kínálok hozzá. Ízlés szerint borsozhatom is frissen őrölt borssal.

Hihetetlen finom, üdítő és vitamindús fogás. (Kevesebb alaplével mártásként is szolgálhat, de fagyi/sorbet gyanánt is lefagyasztható.)

Egészségünkre!

Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr218089624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása