A tökfőzelék, a spenót, a gomba, a kapor általában örök mumus a gyerekeknél. Nálam is az volt. Ezzel szemben mikor 25 évesen egyszer azzal állítottam haza a fentieket rajongásig imádó és unásig, de csak magának készítő Édesanyámhoz, hogy csináljon nekem tökfőzeléket, az első kérdése az volt, terhes vagyok-e. Tudniillik azelőtt a szent nap előtt a világból ki lehetett kergetni vele. De valami átkattant, és azóta sem kattant vissza. Anyu az ő tökfőzelékét, amit szinte rántás nélkül, zsenge tökből és aludttejjel vagy kefírrel készít frissen szedett kaporral, a mai napig nem tudom, hogy csinálja. Viszont mikor a lányom hozzátáplálását négy éve elkezdtem, kifejlesztettem a sajátomat az ismert ízek alapján. Azóta annyi változott, hogy nem pürésítem, de szerencsére az imádata Lolában is megmaradt.
KEFÍRES-KAPROS TÖKFŐZELÉK
hozzávalók
2dkg vaj
1 csomag újhagyma (ha nincs, 1 vöröshagyma)
2 gerezd fokhagyma
1 közepes spárgatök
só
frissen őrölt bors
1/2tk méz
2dl kefír
1 nagy csokor friss kapor
én grillezett csirkemellel vagy faszénen sült tarjával szoktam kínálni
A vajat alacsony lángon megolvasztom, a hagymát megtisztítom, megmosom, feldarabolom, a fokhagymát megpucolom, lereszelem, és mindkettőt hozzáadom a vajhoz. Amíg a hagymák dinsztelődnek, meghámozom a tököt, kivágom a puha magház részét, és nagylyukú reszelőn lereszelem a húsát, amit aztán hozzákeverek a hagymákhoz. Kevés sót, borsot adok hozzá, lefedem, és kb. 10-12 percig párolom a saját levében. Amikor a tök már "al dente" (vigyázni kell, hogy ne főjön szét, de nyers se maradjon, épp enyhén roppanós), akkor elzárom alatta a gázt. Ha nem szeretném, hogy hígabb állagú maradjon, a felét le is pürésíthetem, majd hozzákeverem a kefírt, a mézet és a felaprított friss kaprot, de én szeretem így - csak semmi rántás! Ha főzelék helyett mártásként szeretném kínálni, akkor az egészet alaposan lepürésítem. Leves is lehet belőle innen két lépésből... azt egy másik alkalommal follow-up-ban.
Tálalhatom melegen vagy hidegen (utóbbi ütősebb) forró grill csirkefasírttal, csevapcsicsával, faszénen sült tarjával vagy csirkemellel. Mindenhogy üde fogás lesz.
Éva