SPOOON 1-2-3

Virágom, virágom...

2011. június 02. - Bezzegh Éva

A bodza virága (más néven bogernyője) egy hihetetlen sokoldalú, karakteres aromájú növény. A hagyományos itthoni felhasználása megáll a klasszikus szörp- és lekvárkészítésben, de előbbinek és utóbbinak is lehet többtucat ízváltozatát elkészíteni, ezen felül kerekíthetünk belőle koktélt, lehet sorbet-t, de mártást, salátaöntetet, sőt, levest is kikeverni belőle, mindemellett számos étel "fűszereként" is megállja a helyét. 

A történelem előtti időkből ismeretes bodzavirágot a népi gyógyászatban komoly hagyomány övezi. Régen a parasztházak udvarán szinte kivétel nélkül fellelhető volt egy-egy bodzabokor, ami a betegségeket hivatott távol tartani. Az anyagcsere-zavarokkal összefüggő reumára, köszvényre, illetve bőrproblémákra nyújt gyógyírt, de immunerősítőnek, vértisztítónak sem utolsó. Varázslatos egy növény, mert az orvostudomány ezidáig nem találta meg benne azokat hatóanyagokat, amik a fenti folyamatokért felelősek lehetnek, így a bodzavirág misztériuma továbbra is megoldatlan. 

A bodza terméséről, a savanykás, sötét bogyókról már többet tudunk: tele van vitamonokkal, fehérjével, magas a vas-, kálium-, kalcium- és foszfortartalma, ezen felül antociánt tartalmaz, amit az élelmiszeripar előszeretettel használ természetes színezékként.

Én most első körben a bodza virágával kísérleteznék, és próbálok meg itt több megoldással előállni úgy, hogy életem első bodzaszörpjét készítem. Valahol, valamikor el kell kezdeni. Íme, a kísérlet eredménye, azaz variációk egy témára.

1. MÉZES-CITRUSOS BODZASZÖRP THAI CITROMFŰVEL ÉS KAFFIR LIME LEVÉLLEL

hozzávalók

citrom leve

1-1 lime és narancs leve (vagy ha nem akarjuk, hogy narancsos árnyalata legyen, akkor 2 lime leve)

70dkg méz/nyírfacukor

1-1 citromlime és narancs héja

thai citromfű

10 kaffir lime levél

10 bodzavirág

1l víz

A citrusleveket a mézzel addig keverem, amíg a méz teljesen fel nem oldódik. Ollóval beledarabolom a citromfüvet az oldatba, óvatosan belenyomkodom a bodzát és a kaffir lime levelet is, a citrushéjakat krumplihámozóval lehántom, hozzáadom a bodzás keverékhez, és felöntöm a vízzel. 3 napon át a konyhapulton (vagy ha nagyon meleg van, hűtve) tárolom, időnként megkeverem. Végül leszűröm, és üvegben hűtőbe teszem felhasználásig.

2. FŰSZERES BODZALIMONÁDÉ PIROS GYÜMÖLCCSEL

hozzávalók

1/2dl bodzaszörp

2dl víz (mentes vagy savas ízlés szerint)

1/4 lime leve

2-3 szelet limekarika

2-3 szem eper szeletelve, vagy 1-2 ek ribizli/gránátalmamag, vagy néhány szem málna (de gondolkozhatunk áfonyában, szederben, kiwiben, akármiben, ha nem ragaszkodunk a piroshoz)

3-4 egész levél friss menta

jég

A szörpöt a pohár aljára öntöm, beledobom a kissé összemorzsolt mentaleveleket, a lime-karikákat és a gyümölcsöt, ráengedem a jégkockákat, és felöntöm a vízzel. A limonádémat óvatosan elkeverem, és ízlés szerint még savanyítok/édesítek a végeredményen.

3. BAZSALIKOMOS BODZASORBET EPERREL

hozzávalók

1/2l bodzaszörp

1-2 lime leve és reszelt héja

1 marék friss bazsalikom

3dl szóda

5-6 nagy vagy 10 kisebb szem eper

A bazsalikomot felaprítom. Az eper kivételével a hozzávalókat elegyítem, majd egy tárolódobozban a mélyhűtőbe teszem legalább 4-5 órára. Félóránként keverek rajta egyet, és mielőtt teljesen összefagy beledolgozom a megmosott, kicsumázott és félcentis kockákra vágott eperdarabokat. Tálaláskor egy lime-gerezdet és egy levél bazsalikomot biggyesztek a kupac tetejére. Bártabbak pár csepp vodkával is megöntözhetik.

4. BODZÁS-CHILIS VODKASPRITZ

hozzávalók

1/2dl bodzaszörp

1/2dl vodka

1/2 lime leve

1 nagy marék jég

1dl szóda (elhagyható - én most a fotón elhagytam-, de akkor nem spritz lesz, és inkább üt, mint üdít)

1 egész friss piros chili

Ez a koktél ízvilágában hajaz a Miniben elérhető kedvenc chilis-bodzás koktélomra, amiben fogalmam sincs, hogy pontosan mi van, de én így rekonstruálnám. A shakerbe beleöntöm a fenti mennyiségű szörp, vodka, lime-lé és jég létszámnak megfelelő többszörösét. Alaposan összerázom, poharakba öntöm, igény szerint szódával hígítom (ekkor long drink pohárba töltöm), és egy hosszában bevágott chilipaprikát ejtek bele. Hmmm... alig várom, hogy újra rámehessek, addig lesz, aki legördíti helyettem is.

A fenti receptek egytől-egyig tipikus hűsítők, így helyük van a forró nyári estéken, vízen vagy vízparton, grillpartikon, kirándulásokon, piknikeken, egyéb összejöveteleken. Én ezzel kívánok Nektek, kedves Olvasók, szép nyarat!

Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr5718089592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása