Erre a válasz mindig az "igen". Egy gramm zsír nincs rajta. A bolti csirke rém száraz. A tanyasi nem feltétlenül, de már sokadszor rágós tyúkot adtak el nekem csirkeként. Nem vagyok elég jóban a hentessel. Tanyasi csirkemelleken feltűnik ugyan néhány apró darabka sárga (és nyersen is isteni illatú) zsírdarabka, de azt is mindenki levágja, a hús "megtisztítására" hivatkozva. Öreg hiba.
Egy szó mint száz, a csirkemell nedvesítésre szorul, főleg, ha grillezni kívánja az ember. Ezt férfiösztönből, némi ujjgyakorlattal igyekezvén megoldani, nem fogunk eredményre jutni. Van azonban egy pác, ami merőben különbözik az általánosan használtaktól: ugyanis nincs benne olaj, sem másféle zsiradék. Tulajdonképpen egy sós pácléről van szó, amiben néhány óra alatt új textúrát nyer a csirkemell. Szaftos és omlós lesz, az eredmény hibátlan.
SÓS PÁCLÉ GRILLEZETT CSIRKEMELLHEZ
Kell hozzá:
egy evőkanál só
egy evőkanál cukor/méz
víz
egy fél citrom
ízlés szerint a következő ízesítők: egy gerezd fokhagyma, szemesbors, római kömény, koriandermag, friss chili, stb.
A húst mosd meg és tedd egy nagy, nem fémből készült tálba (a só és a citrom savai reakcióba léphetnek vele, jobb nem kockáztatni). Annyi vízet önts rá, amennyi ellepi, dobd hozzá a sót, a cukrot/mézet, a felkarikázott citromot és a fűszereket. Legalább 2 órát hagyd pácolódni a hűtőben, aztán mehet is a grillre (a rossz idő miatt grillserpenyőben készítettem el, így is remek). Még másnap is megsüthető, de aztán gumiszerűvé válik a hús.
Ádám