SPOOON 1-2-3

Túl száraz a csirkemell?

2011. május 18. - Bezzegh Éva

Erre a válasz mindig az "igen". Egy gramm zsír nincs rajta. A bolti csirke rém száraz. A tanyasi nem feltétlenül, de már sokadszor rágós tyúkot adtak el nekem csirkeként. Nem vagyok elég jóban a hentessel. Tanyasi csirkemelleken feltűnik ugyan néhány apró darabka sárga (és nyersen is isteni illatú) zsírdarabka, de azt is mindenki levágja, a hús "megtisztítására" hivatkozva. Öreg hiba.

Egy szó mint száz, a csirkemell nedvesítésre szorul, főleg, ha grillezni kívánja az ember. Ezt férfiösztönből, némi ujjgyakorlattal igyekezvén megoldani, nem fogunk eredményre jutni. Van azonban egy pác, ami merőben különbözik az általánosan használtaktól: ugyanis nincs benne olaj, sem másféle zsiradék. Tulajdonképpen egy sós pácléről van szó, amiben néhány óra alatt új textúrát nyer a csirkemell. Szaftos és omlós lesz, az eredmény hibátlan.

SÓS PÁCLÉ GRILLEZETT CSIRKEMELLHEZ

Kell hozzá:

egy evőkanál

egy evőkanál cukor/méz

víz

egy fél citrom

ízlés szerint a következő ízesítők: egy gerezd fokhagyma, szemesbors, római kömény, koriandermag, friss chili, stb.

A húst mosd meg és tedd egy nagy, nem fémből készült tálba (a só és a citrom savai reakcióba léphetnek vele, jobb nem kockáztatni). Annyi vízet önts rá, amennyi ellepi, dobd hozzá a sót, a cukrot/mézet, a felkarikázott citromot és a fűszereket. Legalább 2 órát hagyd pácolódni a hűtőben, aztán mehet is a grillre (a rossz idő miatt grillserpenyőben készítettem el, így is remek). Még másnap is megsüthető, de aztán gumiszerűvé válik a hús.

Ádám

 

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr8318089574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Reni 2011.05.20. 11:17:48

Hallottam már a sós pácolásról, de asszem most te adtad meg a végső löketet ahhoz, hogy ki is próbáljam.

Vica 2011.05.20. 11:25:49

Nem a só, hanem a citrom sava miatt lesz szaftos a hús. Megbontja a hús rostjait, ezért lesz pár nap után gusztustalan az állaga.
Hasonló eredményt lehet elérni a joghurtos pácokkal is!

Ádám spooon 2011.05.20. 23:23:28

Vica, joghurtosat kipróbálom.

Éva_spooon 2011.05.22. 07:10:03

Igen, bármilyen sav elvégzi a munkát, legyen az citrus, joghurt vagy akár ecet. A napokban ennek példázására fölteszem a perzsa, fűszeres joghurtban pácolt, kesudiós csirkenyársat a kedvenc piknik könyvemből, iletve a grillszezon keretében a balzsamecetes-mustáros-kakukkfüves páccal sütött csirkét.
süti beállítások módosítása