SPOOON 1-2-3

Amikor a több tényleg több

2011. április 28. - Bezzegh Éva

A mindennapi receptek titka pont abban rejlik, hogy néhány hozzávalóból összeáll egy ütős ízkombináció. A pasta prontók, a dobva-rázva sült wokos cuccok vagy a szexi saláták összedobásához sosem kell tíz összetevőnél több, ellenben nagyjából ugyanennyi perc alatt készen is vannak.

A túlfűszerezés, túlbonyolítás, túl sok hozzávaló és ennek eredményeképpen túl sokféle íz könnyen ronthat el egy harmonikusnak szánt ételt. Ez alól persze van kivétel: elég az indiai, marokkói vagy thai konyha akár 20 fűszert is használó fogásaira gondolni, de az alábbi recept (mely eredetije a Nélkülözhetetlen sorozatból való) példája mutatja, hogy egy első hallásra tömény és túlgondolt torta  milyen egységgé áll össze. Érdemes nekifutni, mert komoly ízorkán.

MANDULÁS-ASZALTSZILVÁS TORTA

Végy elő hozzá:

a tésztához:

25 dkg liszt (lehet teljes kiőrlésű)

15 dkg vaj

8 dkg cukor/méz

egy tojás

néhány csepp keserűmandula-olaj vagy -aroma

a crème patissière-hez (francia cukrászkrém, rém egyszerű):

4 tojássárgája

4 dkg liszt

3 dkg kukoricaliszt

6 dl tej

8 dkg cukor/méz

egy vaníliarúd

a puha szilvához:

30 dkg aszalt szilva

1-2 dl valódi rum

Áztasd a szilvát a rumba, legalább egy fél órára.

Készítsd el az omlóstésztát a már megjelent leírás alapján, nyújtsd fél centi vékonyra, bélelj ki egy tortaformát, szúrkáld meg és süsd készre 180°C-on 15 perc alatt.

Főzd a szilvát a rumban apró lángon kb. 15-20 percig, amíg felpuhul, de még nem fő szét. Hagyd hűlni.

Készítsd el a krémet: forrald fel a tejet a kettévágott vaníliarúddal, majd hagyd hűlni. A tojássárgáját a cukorral keverd géppel vagy habverővel "fehéredésig" (világossárga, homogén, folyós massza lesz), majd szórd hozzá a kétféle lisztet. A megpuhult vaníliarúdból kapard ki a magokat és keverd vissza a tejbe. Ha a tej már kézmeleg, egy-két decit keverj apránként a tojásos-lisztes keverékhez (így tudod csomómentessé tenni), majd öntsd az egészet a maradék tejhez. Főzd kavargatva addig, amíg besűrűsödik (ennek nem árt, ha véletlenül forrni kezd, a lisztnek hála nem fog megtúrósodni). Azonnal öntsd a kisült tortaalapba, gyorsan megszilárdul.

A kihűlt szilvákat vágd ketté, és rendezd el a már szilárduló krémen. Tedd hűtőbe legalább egy órára.

A recept ír 10 dkg reszelt marcipánt is, amit a nyers tésztára kell szórni - de ez már tényleg túl sok. Én ezt helyettesítettem a keserűmandula-olajjal.

Ádám

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr3318089546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vica 2011.04.29. 05:59:05

legközelebb a tésztába tedd a reszelt marcipánt is és hagyd ki a cukrot! nem bánod meg! :)
süti beállítások módosítása