A mindennapi receptek titka pont abban rejlik, hogy néhány hozzávalóból összeáll egy ütős ízkombináció. A pasta prontók, a dobva-rázva sült wokos cuccok vagy a szexi saláták összedobásához sosem kell tíz összetevőnél több, ellenben nagyjából ugyanennyi perc alatt készen is vannak.
A túlfűszerezés, túlbonyolítás, túl sok hozzávaló és ennek eredményeképpen túl sokféle íz könnyen ronthat el egy harmonikusnak szánt ételt. Ez alól persze van kivétel: elég az indiai, marokkói vagy thai konyha akár 20 fűszert is használó fogásaira gondolni, de az alábbi recept (mely eredetije a Nélkülözhetetlen sorozatból való) példája mutatja, hogy egy első hallásra tömény és túlgondolt torta milyen egységgé áll össze. Érdemes nekifutni, mert komoly ízorkán.
MANDULÁS-ASZALTSZILVÁS TORTA
Végy elő hozzá:
a tésztához:
25 dkg liszt (lehet teljes kiőrlésű)
15 dkg vaj
8 dkg cukor/méz
egy tojás
néhány csepp keserűmandula-olaj vagy -aroma
a crème patissière-hez (francia cukrászkrém, rém egyszerű):
4 tojássárgája
4 dkg liszt
3 dkg kukoricaliszt
6 dl tej
8 dkg cukor/méz
egy vaníliarúd
a puha szilvához:
30 dkg aszalt szilva
1-2 dl valódi rum
Áztasd a szilvát a rumba, legalább egy fél órára.
Készítsd el az omlóstésztát a már megjelent leírás alapján, nyújtsd fél centi vékonyra, bélelj ki egy tortaformát, szúrkáld meg és süsd készre 180°C-on 15 perc alatt.
Főzd a szilvát a rumban apró lángon kb. 15-20 percig, amíg felpuhul, de még nem fő szét. Hagyd hűlni.
Készítsd el a krémet: forrald fel a tejet a kettévágott vaníliarúddal, majd hagyd hűlni. A tojássárgáját a cukorral keverd géppel vagy habverővel "fehéredésig" (világossárga, homogén, folyós massza lesz), majd szórd hozzá a kétféle lisztet. A megpuhult vaníliarúdból kapard ki a magokat és keverd vissza a tejbe. Ha a tej már kézmeleg, egy-két decit keverj apránként a tojásos-lisztes keverékhez (így tudod csomómentessé tenni), majd öntsd az egészet a maradék tejhez. Főzd kavargatva addig, amíg besűrűsödik (ennek nem árt, ha véletlenül forrni kezd, a lisztnek hála nem fog megtúrósodni). Azonnal öntsd a kisült tortaalapba, gyorsan megszilárdul.
A kihűlt szilvákat vágd ketté, és rendezd el a már szilárduló krémen. Tedd hűtőbe legalább egy órára.
A recept ír 10 dkg reszelt marcipánt is, amit a nyers tésztára kell szórni - de ez már tényleg túl sok. Én ezt helyettesítettem a keserűmandula-olajjal.
Ádám