Pörkölt. Curry. Tagine. Ragu. Puhára főtt húskockák, illatos, fűszeres, sűrű szószban pislogva.
Az ilyen lakomák szükséges (rossz) velejárója a köret. Pörkölt nokedlivel, tésztával, vagy krumplival. Mindhárom változat tömít, elnehezít, "laktat" (ami tulajdonképpen az előző kettő eufémizmusa). A currykat kisérő rizs sokkal jobb megoldás, főleg, hogy sok zöldséggel, joghurtos szószokkal is párosul, de még így is megfekszi a gyomrot (többek között azért, mert lehetetlen abbahagyni).
A köret kiváltása, esetleg elhagyása lehet a megoldás: erre mutatok most egy lehetőséget. Ez a marokkói kenyér olyan laposra van nyújtva, hogy a sütőben megemelkedik, és lesz egy alja meg egy teteje, középen pedig egy hatalmas légbuborék - ennek következtében vékony, ropogós héjat kapunk (ami úgyis a kenyér legjobb része), ami a ragu mellé fogyasztva, abba mártogatva kevésbé tömős köretként szolgálhat.
MAROKKÓI LAPOS KENYÉR
Kell hozzá (2 darabhoz):
1 zacskó szárított élesztő
60 dkg liszt (egyharmad részben teljes kiőrlésű)
4-5 dl langyos víz (a liszttől függ)
2 teáskanál só
tetejére ízlés szerint szezámmag, római kömény, köménymag, ánizsmag, nagy szemű só
Az élesztőt oldd fel egy dl vízben. A liszt felét szórd egy nagy tálba (ha átszitálod, könnyebben megkel), öntsd hozzá az élesztős, és még 3 dl vizet (szóval együtt 4 dl legyen). Keverd, amíg nyúlós, nedves tésztát kapsz. Hagyd állni negyed órát, ezalatt már elkezd dolgozni az élesztő, és kis buborékok jelennek meg a tésztában. Öntsd hozzá a többi lisztet és a sót, dagaszd 10 percig, így rugalmas tésztát kapsz (ez függ a liszt minőségétől, lehet, hogy kis vizet vagy lisztet hozzá kell még adni). Letakarva keleszd egy órát.
Csinálj két gombócot, nyújtsd azokat laposra, vízzel vékonyan kend meg a tetejüket, szórd meg a tetszés szerinti magvakkal, majd helyezd liszttel megszórt tepsire. Takard le konyharuhával, és egy órát hagyd kelni meleg helyen.
220 °C-ra melegítsd a sütőt, kicsit szurkáld meg a kenyereket, és 12-15 perc alatt süsd ropogósra.
Ádám