SPOOON 1-2-3

Dolce Vita

2011. március 26. - Bezzegh Éva

Tél volt. Sokáig. A tavaszmadár egyelőre szintén csak próbálgatja a szárnyait. Egyszer kisüt a nap, derűs az ég, és a hangulatunk is azonnal alkalmazkodva az időjáráshoz felderül, aztán újra jönnek a felhők, a hideg, mindez gyors és éles váltásokban. Ilyen formán máshonnan kell magunkat kárpótolni a hiányzó kedélyjavító, stabil napsugarakért. Nem marad hát más, mint az otthon melege, az édes ízek és a remény, hogy ez talán feledteti velünk az egyre nehezebben viselhető, még mindig többnyire hűvöskés, borongós mindennapokat, hogy a mi dolce vitánk megteremthető házilag is.

Egyébként meg túró a fülünkbe... vagy már pont a fülünkön jön ki? Most látom, hogy egymás után ez a második hagyományos magyar receptem, amit saját felfogásban közlök, és túró van benne. De miért is ne?

FELVILÁGOSULT TÚRÓGOMBÓC ASZALT SÁRGABARACKOS, MÉZES TEJFÖLLEL

hozzávalók

A gombóchoz

1/2 kg (bio) túró (krémtúró, hagyományos túró vagy Ricotta)

3 (bio) tojás

(2ek méz - elhagyható)

1/3 vaníliarúd

1 (bio) citrom héja, kevés leve

8ek teljeskiőrlésű (bio) gríz vagy kuszkusz (attól függ, mennyire vizes a túró - a lényeg, hogy jól formázható masszára álljon össze)

1tk

A kéreghez

10ek (bio) hengerelt zab/tönkölypehely

1ek őrölt fahéj

Az öntethez

6dl (bio) natúr joghurt/tejföl

2-3ek méz

20dkg szem bio aszalt sárgabarack (ha nem is bio, érdemes megnézni, hogy ne legyen se cukrozva, se tartósítva, se kén-dioxiddal vagy egyébbe kezelve)

Egy fazékba felteszek vizet forrni kevés sóval. A tojás sárgáját alaposan felverem a mézzel, belekeverem a túrót, a vanília magját kikaparom (a rúd maradékát beledobom a forrni készülő vízbe), hozzákeverem a túrós masszához a citromhéjjal és kevés citromlével együtt. (Az aszalt sárgabarackot felaprítva a gombócokhoz is hozzáadhatom, vagy később az öntethez.) A tojás fehérjét kemény habbá verem (pici sóval) és óvatosan beleforgatom a túrós-grízes/kuszkuszos keverékbe. Nedves kézzel szilványi gombócokat formálok, és a bugyogó vízbe teszem. Akkor van kész, ha feljön a víz tetejére. Amíg fő, egy robotgépben a joghurtot/tejfölt a mézzel és a sárgabarackkal (ha nem a gombócba tettem bele) öszedolgozom annyira, hogy a barack még darabos legyen. Egy másik tégelyben szinte porítom a zabot/tönkölypelyhet és elkeverem a fahéjjal, amjd egy száraz serpenyőben kicsit lepirítom. A kész gombócokat lecsöpögtetem, beleforgatom a serpenyőnyi zabba/pehyelbe, tálra szedem, és végül nyakon öntöm a barackos joghurttal/tejföllel. Díszítésnek a megmaradt aszalt barackból csíkokat vágok rá, végül meghintem citromhéjjal.

Mennyivel egészségesebb és finomabb a hagyományos cukros-grízes megoldásnál!

Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr2518089536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Detti 2011.03.30. 09:11:44

én sehol nem találok cukrozatlan aszalt barackot. segíííts plíz, merre keressem!

Éva_spooon 2011.04.11. 09:58:56

Dettikém, DM biopolc, bioboltok, biopiac.
süti beállítások módosítása