SPOOON 1-2-3

Mit tehet a sejt...?

2011. március 16. - Bezzegh Éva

"Mit tehet a sejt, aki mit se sejt?" hangzik el kedves barátnőm, Kozma Orsi egykori csapatának, a Jazz+Az együttesnek mára örökzölddé lett hazai feldolgozásában Geszti elnyűhetetlen sora. Itt tenném gyorsan hozzá, hogy Orsit idén 15 év áldozatos munkája után, elismerve a rock, underground, elektronikus pop, swing, miegymás és jazz műfajokban megmutatkozó sokoldalú tehetségét és kimeríthetetlen művészi kreativitását idén az év énekesnőjének jelölte a Glamour a Women of the Year díjátadóján. ...És ez a lány ma is az a szerény kis angyalbőrbe bújt ördög, aki 17 éve mellettem lapított a hátsó padsor szélén. (Büszke vagyok rá, hogy nemrégiben én is írhattam neki két dalszöveget.) Orsi jelenleg több fronton támad: leggyakrabban az egymástól teljesen eltérő hangzást képviselő Eat me! rock és a Kozma Orsi Quartett jazz formációval lép fel, de a megkezdett szóló karrierje egyedi megszólalású dalaival is fel-feltűnik a műértő közönség előtt. Orsikám, ez úton is gratulálunk a jelöléshez, és kívánjuk, hogy váltsd is díjra!

Szóval mit tehet a sejt... és a blogger, akinek bemondta a gépe az unalmast, de az Olvasóinak már fűt-fát ígérgetett a folytatásról? Nos, folytat. Minden áron. Ha más módja nincs, hát beleveti magát az archívumba, előkeresi a vállalható képeit, majd bevásárolja hozzá az alapanyagokat, itthon leméri a hozzávalókat, lefőzi az ételt, hogy aztán a receptleírásban a mennyiségeket is meg tudja adni a vállalkozó szelleműeknek.

A rend kedvéért: ez Édesanyám receptje. Ő készíti a túróspalacsintát így évtizedek óta a család és a barátok legnagyobb megelégedésére. Én csupán az alapanyagokat cseréltem le az egészségtudatosság jegyében, de a módszer a régi. A Mami biztos nem bánja, hogy közzé teszem.

CSŐBEN SÜLT VANÍLIÁS RAKOTT TÚRÓSPALACSINTA

hozzávalók

a palacsintához

30dkg zabliszt/(bio) teljeskiőrlésű liszt (igény szerint hagyományos liszt)

5dl (bio) zabtej (igény szerint hagyományos tej)

4 (bio) tojás

1ek (himalájai)

1dl + 1ek (bio) olíva olaj 

1dl szóda/buborékos ásványvíz

a töltelékhez

1kg (bio) zsíros túró

10dkg (bio) mazsola/aszalt sárgabarack, esetleg más aszalt gyümölcs

2ek (bio) vaníliaesszencia v. 1 vaníliarúd kikapart magja

1 (bio) citrom héja

1/4 (bio) citrom leve

6ek méz/nyírfacukor

az öntethez

5dl bio tejföl

4ek méz/nyírfacukor

A palacsinta hozzávalóit a szóda kivételével egy turmixgépben csomómentesre elkeverem, utólag hozzákeverem a vizet. Egy serpenyőben az 1ek olívaolajat felhevítem, a palacsintatésztát merőkanalanként megsütöm, és egy tányérra halmozom, hagyom kihűlni.

Amíg a palacsinták sülnek, a sütőt 180 fokra beállítom, és elkészítem a tölteléket. Ehhez az összes hozzávalót egy villával alaposan elkeverem, majd amikor a palacsinták kihűltek, egyenként betöltöm őket 2-2ek töltelékkel, feltekerem, és lerakom rétegekben egy tűzálló tálba. Végül az öntetnek szánt tejfölt is elkeverem a mézzel, és megöntözöm vele a tál palacsintát.

40 percig sütöm a művet sütőben, vagy amíg a teteje aranysárgává nem válik. Hidegen, melegen egyaránt fogyasztható.

Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr1318089534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása