Egy falat gyerekkor. Almás süteményből sosem elég, minden variációban ellenállhatatlan. Legyen az a jól bevált új-zélandi vagy a normandiai almatorta, sosem marad egy falat sem másnapra. Pedig amilyen gasztroperverz vagyok, reggelire egy szelet süteményt bármikor bevállalok - erre azonban tényleg csak akkor nyílik mód, ha egy hadseregnek sütöttem előző este, és VÉLETLENÜL megmarad egy madárlátta darab.
Ez a recept Bordás Barbi primadonna kolleginától származik. Egyik próbára hozott belőle kóstolót, utána napokig nyaggattam a receptért. Kicsit alakítottam rajta, de a lényeg változatlan. Puha, omlós, vékony tészta öleli körül a fanyar-édes, szaftos almatölteléket. A tészta részben vagy egészben teljes kiőrlésű lisztből készül, így úgy modern, hogy antik.
Kell hozzá:
a tésztához
40 dkg liszt (szabadon választható arányban fehér és teljes kiőrlésű)
12 dkg cukor/méz (én nyírfacukrot használtam)
25 dkg vaj (nem margarin, azt felejtsétek el)
2 evőkanál tejföl
fél (kezeletlen) citrom reszelt héja és leve
1 csomag sütőpor
vanília (lehetőleg ne vanilincukor formájában, legyen inkább esszencia)
1 tojássárgája
a töltelékhez
2 kg alma
vanília
fél citrom leve és reszelt héja
fahéj
ha savanyú lenne, akkor ízlés szerint cukor/méz (itt mézet használtam)
A liszttel morzsold el a hideg, kockákra vágott vajat, majd add hozzá a többi hozzávalót. Oszd két labdacsra, az egyik egy kicsivel nagyobb legyen.
Az almát hámozd meg, reszeld le és párold meg egy kicsit a hozzávalókkal. A citromot kihagyhatod, én azért használom, hogy az alma ne barnuljon meg annyira, és az íze is izgalmasabb a kis savanyúságtól. Ne főzd puhára, csak épp rottyanjon egyet. Szűrd le szitában - a levét meg lehet inni, isteni. Az egész párolás azért kell, hogy az alma kicsit kieressze a levét, így majd nem áztatja el a tésztát.
A tepsit vajazd ki és szórd meg kekszmorzsával (valami egészséges, zabos-magvas verzióval). A nagyobbik tésztalabdacsot nyújtsd ki, fektesd a tepsibe, erre mehet az alma (ez alá is szórhatsz egy kis morzsát), a tetejére pedig a másik kinyújtott labdacs. Szúrkáld meg sűrűn, és mehet is az előmelegített 200 °C-os sütőbe 20 percre.
Ádám