SPOOON 1-2-3

Majdnem békebeli. Vagy pont az?

2011. február 26. - Bezzegh Éva

Egy falat gyerekkor. Almás süteményből sosem elég, minden variációban ellenállhatatlan. Legyen az a jól bevált új-zélandi vagy a normandiai almatorta, sosem marad egy falat sem másnapra. Pedig amilyen gasztroperverz vagyok, reggelire egy szelet süteményt bármikor bevállalok - erre azonban tényleg csak akkor nyílik mód, ha egy hadseregnek sütöttem előző este, és VÉLETLENÜL megmarad egy madárlátta darab.

Ez a recept Bordás Barbi primadonna kolleginától származik. Egyik próbára hozott belőle kóstolót, utána napokig nyaggattam a receptért. Kicsit alakítottam rajta, de a lényeg változatlan. Puha, omlós, vékony tészta öleli körül a fanyar-édes, szaftos almatölteléket. A tészta részben vagy egészben teljes kiőrlésű lisztből készül, így úgy modern, hogy antik.

Kell hozzá:

a tésztához

40 dkg liszt (szabadon választható arányban fehér és teljes kiőrlésű)

12 dkg cukor/méz (én nyírfacukrot használtam)

25 dkg vaj (nem margarin, azt felejtsétek el)

2 evőkanál tejföl

fél (kezeletlen) citrom reszelt héja és leve

1 csomag sütőpor

vanília (lehetőleg ne vanilincukor formájában, legyen inkább esszencia)

1 tojássárgája

a töltelékhez

2 kg alma

vanília

fél citrom leve és reszelt héja

fahéj

ha savanyú lenne, akkor ízlés szerint cukor/méz (itt mézet használtam)

A liszttel morzsold el a hideg, kockákra vágott vajat, majd add hozzá a többi hozzávalót. Oszd két labdacsra, az egyik egy kicsivel nagyobb legyen.

Az almát hámozd meg, reszeld le és párold meg egy kicsit a hozzávalókkal. A citromot kihagyhatod, én azért használom, hogy az alma ne barnuljon meg annyira, és az íze is izgalmasabb a kis savanyúságtól. Ne főzd puhára, csak épp rottyanjon egyet. Szűrd le szitában - a levét meg lehet inni, isteni. Az egész párolás azért kell, hogy az alma kicsit kieressze a levét, így majd nem áztatja el a tésztát.

A tepsit vajazd ki és szórd meg kekszmorzsával (valami egészséges, zabos-magvas verzióval). A nagyobbik tésztalabdacsot nyújtsd ki, fektesd a tepsibe, erre mehet az alma (ez alá is szórhatsz egy kis morzsát), a tetejére pedig a másik kinyújtott labdacs. Szúrkáld meg sűrűn, és mehet is az előmelegített  200 °C-os sütőbe 20 percre.

Ádám

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr5318089528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ildi83 2011.02.27. 15:08:58

Köszi a receptet Ádám, és Barbinak is! Ki fogom próbálni. Mi is szoktunk almás sütit sütni, ami almás pite névre hallgat, úgyhogy biztos ízleni fog ez is :).
süti beállítások módosítása