SPOOON 1-2-3

Angol módra

2011. január 18. - Bezzegh Éva

A cider, azaz az almabor hazánkban egy kevésbé ismeretes, erjesztéses úton előállított alkoholos ital, de hála egy kedves főiskolai volt évfolyamtársam áldásos tevékenységének, az üzletek polcain és a bárokban, klubokban, éttermekben egyre gyakrabban fellelhető. (Bővebb info tőle közvetlenül az eljárásról és egyebekről itt.) Hisz mennyivel kevésbé kívánatos egy finom, almából készült szénsavas itallal a kezünkben oldódni, mint egy kukoricasörrel?

Az almabor egyébként nem feltétlen alkoholos. A fogalom "cider" formájú használata angolban egy 2-8.5 fokos alkoholos italt, az "apple cider" pedig szimplán tiszta almalevet feltételez. Ez egy tipikusan angol ital: onnan is származik (Dél-Nyugat-Angliából), és ott is a legmagasabb az egy főre eső cider fogyasztása. Emellett meghódította az íreket, Francia-, Spanyol- és Németország egyes vidékeit, de népreszű Argentinában és Ausztrália tasmán részén is, ahogy a világ számos más országában. Itt az idő nekünk is beállni a sorba!

Íze és állaga a pezsgőborhoz áll legközelebb, a borhoz hasonlóan létezik belőle száraztól az édesig minden verzió. Kiszerelésben a sörökre hajaz. A Calvadost, azaz az almapálinkát/almabrandyt is ciderből párolják, de készítenek belőle almaecetet is. Az almán kívül cider előállítható még körtéből és birsalmából is.

Én személy szerint nagy rajongója vagyok ennek a könnyű, friss ízű italnak, ami nem csupán jégbe hűtve, de forrón is fogyasztható. A Hot Toddies könyvemből merítve erre mutatok egy háromperces példát most, hogy a kinti hőmérséklet újra indokolja, hogy felcsavarjuk a belső fűtésünket.

FŰSZERES FORRÓ ALMABOR

hozzávalók

1.5-2l félszáraz cider (én elsősorban a Westons prémium - természetesen - bio termékét, vagy szintén tőlük a Stowford Press présház almaborát használom - a Culinarisben fellelhető -, emellett ajánlom többek között az ír Magnerst, a svéd Kopparberget, a belga Stassent is.)

5-10 szem egész szegfűbors

5 egész szegfűszeg

két rúd fahéj

1-1 hosszú citrom- és narancshéjcsík

2-3ek nyírfacukor/nádcukor/méz

A bort egy edényben gőzölésig melegítem, de nem forralom. Hozzáadom a cukrot/mézet, feloldom benne, majd beleteszem a fűszereket, és mint a tea esetében, hagyom 10 percig, hogy kiengedjék az aromájukat (de benne is hagyhatom a főzetben). Már kínálhatom is kevés frissen reszelt szerecsendióval megdíszítve.

Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr3018089502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cidergyerek 2011.01.20. 12:25:30

tutira kipróbálom! sztem hétvégén lesz a legjobb alkalom erre...

Éva_spooon 2011.01.21. 02:58:29

vissza ne fogd magad! ;)
süti beállítások módosítása