SPOOON 1-2-3

Szívmelengető

2010. december 04. - Bezzegh Éva

Az angol kultúrában óriási hagyománya van a forró vagy hideg, fűszeres és többnyire alkoholos italoknak, ami a hideg, sötét, téli hétköznapoknak is ünnepi jelleget tud kölcsönözni. Én pedig ezeknek a szívmelengető hangulatoknak - már nem feltétlen, amit az alkohol eredményez - nagy rajongója vagyok. Többek között ezért sem tudtam ellenállni tizenévvel ezelőtt egy iciri-piciri, vékonyka, de annál szebb és tartalmasabb kis könyvnek, ami forró téi italok, punchok, fűszeres almaborfőzetek, vajas rumok, ünnepi koktélok, és egyéb, a tél hidegét belülről kompenzáló, látványos, illatos, többnyire alkoholos itókák receptjeit tömöríti. A címe Hot Toddies, szabad fordírásban: szívmelegítők. A szerző Christopher B. O'Hara. A könyv annyira angol, hogy esetenként még a quart mértékegységgel adja meg a hozzávalókat... Bájos. Az elejétől szinte már a végéig minden receptet kipróbáltam, és ahogy visszaemlékszem, nem akadt közöttük olyan, ami ne vált volna be. Négy napja elindult a tél, előttünk van még három hónapnyi hó, hideg, csodás téli hangulatok, amit ígérem, a magam részéről sok ehhez hasonló lélekmelegítő lőrérecepttel fogok megtámogatni ami az enyém, az a Tiétek is alapon. Ez most az én verzióm a könyvben olvasott klasszikus tojáslikőrre egy "majnemmindenmentes" változatban.

TOJÁSLIKŐR MÉZZEL ÉS KÓKUSZTEJJEL

hozzávalók

3 tojás

1.5dl méz

2dl jó minőségű brandy (vagy bourbon, esetleg rum)

5.5dl kókusztej

1.5dl jó minőségű vaníliafagyi (én Häagen Dazst használtam, de egy pillanatra elcsábultam, hogy a Segal próbafőzésből visszamaradt kandírozott gyömbéres fehércsokifagyit dobjam bele - majd legközelebb)

1 csipet

díszítéshez szerecsendió

A fagyit készítés előtt egy fél órával kiveszem a fagyasztóból. A tojásokat kettéválasztom. A sárgáját a mézzel 3 percen keresztül magas fokozaton habverővel habosítom, míg egy sűrű, világos krém nem lesz. Ekkor hozzáadom a brandyt, lassú fokozaton hozzákeverem a mézes tojáshoz, majd jöhet a kókusztej és a megolvadt vaníliafagyi. Amikor mindent összedolgoztam, a tojásfehérjét egy csipet sóval szintén felverem, de nem kemény, hanem lágy habbá, különben "túróssá" válik a likőrben. A tojáshabot óvatosan összeforgatom a tojáslikőr már elkészült felével, majd az egészet üvegbe öntöm, és leglább egy órára be-/kiteszem hűlni. 

Frissen reszelt szerecsendióval és/vagy fahéjjal kínálom.

Cheers,

Éva

Ui: Vigyázat, az ital nyers tojással készül, nem tartható el sokáig! Megbízható forrásból vásároljuk a tojást, és mindig mossuk meg felhasználás előtt!

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr2918089474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Reni 2010.12.04. 20:59:48

Na most még biztosabb, hogy viszem a receptet! Karácsonyra megejtem :)

Éva_spooon 2010.12.05. 23:24:43

:) egészség! nálunk egy üveggel már el is fogyott - csinálhatom a következőt. aztán akár még egy újabb ízkísérlet is lehet belőle...

Detti 2010.12.24. 11:25:16

Bez, megint nagy vagy!

Éva_spooon 2010.12.26. 14:38:06

Dettikém, ha jöttök, csinálok, de addig ér kipróbálni! :)

Detti 2010.12.26. 18:21:21

Ó, Évi, már a második adag készül... ha megyünk, lehetne valami csokis változatot?

Éva_spooon 2010.12.27. 23:12:28

Olyannyira, hogy holnap tervezem készíteni egy vendégségbe belépőnek pont a csokis verziót - ha lesz időm, érkezésem, le is fotózom, föl is teszem. De természetesen Bennteket is szívesen várlak vele, de addig legalább hazai körülmények között lehet tesztelni. :)
süti beállítások módosítása