A lazac alapvetően egy remek alapanyag. Nem csupán a szép színe miatt, hanem mert sokoldalúan is felhasználható: nyersen, füstölve, sütve, főzve, hidegen, melegen, magában, levesbetétként, tésztához, kenyérfeltétnek, salátában, pástétomnak, és sorolhatnám... ezért komoly ziccert jelent egy elegáns menüben. Illik a keleti ételekbe legalább úgy, mint a nyugatiakba, a mediterrán, az északi vagy bármilyen más konyha repertoárjába. Egészségesnek is mondják a rendkívül magas omega-3 zsírsavtartalma miatt, mégis van vele - egyéb más néhány halfajtával egyetemben - egy komoly probléma, amire mostanában kezdünk ráébredni. Mégpedig az, hogy "hústermelő" állattársaihoz hasonlóan a lazacot is tenyésztik, hormonokkal kezelik, stb. Ez számomra egyre aggályosabbá teszi a fogyasztását, mégis sokszor van, hogy egyszerűen nehezen tudok ellenállni, mert nagyon szeretem, ráadásul bármelyik formáját választom az elkészítésének, pillanatok alatt az asztalon van.
KAPRIS LAZACTÁL
hozzávalók
1 tálca nyers lazac (lehet füstölt is)
só, frissen őrölt bors
1ek olívaolaj
1/4 citrom leve
1/2 lilahagyma (salotta is lehet)
1ek kapribogyó
Nos, az egész nem egy nagy "etvász": a lazacszeleteket lefektetem, meghintem sóval, őrölök rá frissen borsot, meglocsolom az olívaolajjal és a citromlével. A hagymát nagyon vékony szeletekre vágom, és a kapribogyóval együtt elosztom a lazacon. Néhány gerezd citrommal díszítem, zöldsalátával és/vagy pirítóssal kínálom reggelire, ebéd vagy vacsora előételeként, vagy akár egy könnyű ebés/vacsora gyanánt, ha belefér, egy pohár finom fehérborral. Egy ünnepi vde akár egy hétköznapi asztalon is remek fogás lehet.
Éva