SPOOON 1-2-3

Laziccer

2010. november 30. - Bezzegh Éva

A lazac alapvetően egy remek alapanyag. Nem csupán a szép színe miatt, hanem mert sokoldalúan is felhasználható: nyersen, füstölve, sütve, főzve, hidegen, melegen, magában, levesbetétként, tésztához, kenyérfeltétnek, salátában, pástétomnak, és sorolhatnám... ezért komoly ziccert jelent egy elegáns menüben. Illik a keleti ételekbe legalább úgy, mint a nyugatiakba, a mediterrán, az északi vagy bármilyen más konyha repertoárjába. Egészségesnek is mondják a rendkívül magas omega-3 zsírsavtartalma miatt, mégis van vele - egyéb más néhány halfajtával egyetemben - egy komoly probléma, amire mostanában kezdünk ráébredni. Mégpedig az, hogy "hústermelő" állattársaihoz hasonlóan a lazacot is tenyésztik, hormonokkal kezelik, stb. Ez számomra egyre aggályosabbá teszi a fogyasztását, mégis sokszor van, hogy egyszerűen nehezen tudok ellenállni, mert nagyon szeretem, ráadásul bármelyik formáját választom az elkészítésének, pillanatok alatt az asztalon van.

KAPRIS LAZACTÁL

hozzávalók

1 tálca nyers lazac (lehet füstölt is)

, frissen őrölt bors

1ek olívaolaj

1/4 citrom leve

1/2 lilahagyma (salotta is lehet)

1ek kapribogyó

Nos, az egész nem egy nagy "etvász": a lazacszeleteket lefektetem, meghintem sóval, őrölök rá frissen borsot, meglocsolom az olívaolajjal és a citromlével. A hagymát nagyon vékony szeletekre vágom, és a kapribogyóval együtt elosztom a lazacon. Néhány gerezd citrommal díszítem, zöldsalátával és/vagy pirítóssal kínálom reggelire, ebéd vagy vacsora előételeként, vagy akár egy könnyű ebés/vacsora gyanánt, ha belefér, egy pohár finom fehérborral. Egy ünnepi vde akár egy hétköznapi asztalon is remek fogás lehet.

Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr3718089468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása