Most egy picit elkapott a gépszíj. Egyszerűen nem bírok magammmal. Vezetés közben, vagy este elalvás előtt, bármikor, amikor van egy pici lehetőségem agyalni, a Karácsony és ennek kapcsán új ételek kitalálása körül forog minden gondolatom. Záporoznak az ötletek, a lakás, a kocsi és a táskám meg tele van cetlikkel, amik hozzávaló-kombinációk, receptkezdemények hirtelen jött ideáit őrzik... A mai egyszermélyes ötletbörzém eredménye - kicsit a tegnapi céklaleves nyomán - eddig vezet a karácsonyi menü lehetséges leveseinek képzeletbeli ranglistáján mind ízre, mind kinézetre.
GYÖMBÉRES ALMAKRÉMLEVES PARMEZÁNKRÉKERREL, ALMACHIPSSZEL ÉS MÉZES DIÓGRILLÁZZSAL
hozzávalók
a leveshez
3/4l víz
1/2dl Calvados (almaborpárlat) vagy 1dl cider (almabor) - elhagyható
1/2tk őrölt csillagánizs
1tk egész kardamom
1 rúd fahéj
1tk egész szerecsendióvirág (elhagyható)
1tk egész szegfűszeg
1/2 rúd vanília
4 alma
1dl kókusztej
1cm frissen reszelt gyömbér
4ek méz/nyírfacukor
a krékerhez (diós verziójának receptje egy korábbi bejegyzésben)
10dkg parmezán sajt
a diógrillázshoz
4ek méz/nyírfacukor
10dkg dió
az almachipshez
1 alma
2ek dióolaj (ha nincs, jó az olíva is)
Először előkészítem a levesbetéteket. A sütőt beállítom 180 fokra. Az almát kétmilis szeletekre vágom héjastól, magostól, a dióolajjal összeforgatom, és egy sütőpapírral bélelt tepsire teszem egymástól távol. A parmezánt lereszelem, egy tepsin elhelyezek néhány karácsonyi (fenyő, csillag, hóember, stb.) szaggatóformát, és a sajtot ezekbe adagolom kb. 3 mili vastagon. A diót késsel durvára vágom, a mézzel összeforgatom, és egy sütőpapíron fél centi vastagon szétterítem. Minden mehet egyszerre a sütőbe 15 percre, illetve addig, amíg meg nem pirul - a diós grillázst hagyhatom bent tovább.
Egy párolóedényben fölteszem a vizet a Calvadosszal/ciderrel és a fűszerekkel, azaz a fahéjrúddal, a csillagánizzsal, a szegfűszeggel, a kardamommagokkal, a szerecsendióvirággal, a vanília kikapart magjával és magával a vaníliarúddal együtt forrni. Az almákat meghámozom, kicsumázom, és falatnyi darabokra vágom, majd a fűszeres gőz fölé helyezem egy párolórácson, és fedő alatt párolom 10 percig. Eközben az alkohol is elpárolog a Calvadosból/ciderből, és a fűszerek is kiengedik az aromájukat. Amikor az alma már puha, a párolólevet leszűröm, és az almával együtt visszateszem a főzőedénybe. Egy botmixerrel lepürésítem, majd jöhet a végső ízesítés: belereszelem a friss gyömbért, a mézet, végül a kókusztejjel teszem krémessé. Visszateszem a tűzre, és még egyszer összerottyantom.
A levest melegen vagy hidegen a kész parmezánkrékerrel, néhány almachipsszel és az összetört diógrillázs dababjaival tálalom.
Éva