Panna szeret főzni. Két gyerek és munka mellett az egyszerűen elkészíthető, egészséges, emellett persze a fantáziát nem nélkülöző receptek hódítanak nála is. Apropó: fantázia. Egy mai Halloween partira szánt boszorkányhajból, alvadt vérből, fikuszlevesből és hasonlókból álló ételsorral készül, ami menüből már csak a desszert hiányzott. Pannám, ahogy megígértem, ma reggel 10-ig, szeretettel... (Gondolkoztam a fantázianevén az ételnek, de a tök és a muff eléggé elvitték az irányt, úgyhogy ezt a részét inkább Rád hagyom. :DDD)
TÖKÖS-RÉPÁS-MÁKOS MUFFIN OLAJOS MAGVAKKAL ÉS MAZSOLÁVAL
A muffin egyébként - akinek idegen a kifejezés - egy hihetetlen egyszerűen elkészíthető, rendkívül változatos, angolszász eredetű étel. Többnyire desszertként tartják számon, de sósan is készíthető, így reggelinek vagy előételnek, vendégvárónak, esetleg köretnek sem utolsó. Percek alatt összekeverjük a hozzávalókat - a kombináció végtelen, csak a fantáziánk szab határt muffinrepertárunknak. Én ezt az itthoni hozzávalók és annak figyelembevételével alkottam meg, hogy a lányom óvodai Halloween partijára készítettem egy regiment gyereknek, tehát gyerekbarát fűszerezésűnek, általuk szerethetőnek, emellett Halloween-közelinek, és persze egészségesnek kellett lennie. A fogyásból ítélve nagy sikere volt, ahogy a boszorkányjelmeznek is, amit Lolának készítettem.
hozzávalók
400g hámozott, kimagozott, felkockázott sütőtök
1 répa (de akár még egy alma is mehet bele)
1/2kg teljeskiőrlésű liszt
1tk sütőpor
1ek szódabikarbóna
50g darált mák
1-1 marék törökmogyoró, mandula, dió és tökmag
2 marék mazsola
1tk kardamom
1/2 szerecsendió
1ek őrölt fahéj
1/2 narancs leve
1 narancs héja
4 tojás
2.5dl joghurt
2dl olívaolaj és mogyoróolaj vegyesen (de ha csak olíva van, az is jó)
1/4kg méz
pici só
vaj a sütéshez vagy papírkosárkák
a mázhoz
100g min. 60% kakaótartalmú csokoládé
100g vaj
3ek méz
1kk vaníliakivonat (nem aroma!!!)
Felteszek párolóedényben vizet forrni. A tököt meghámozom, kikaparom a magját és felkozkázom, a répát szintén megpucolom, és feldarabolom. Mehetnek a párolóedénybe fedő alá 10 percre. Amíg a répa és a tök párolódik, egy nagy keverőtálba teszem a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát. Hozzáadom a tojást, a joghurtot, a mézet és az olajat. Egy habverővel homogénre összedolgozom. Belereszelem a narancs héját, a szerecsendiót, fűszerezem a kardamommal, a fahéjjal és a sóval. Végül robotgépben összedarálom a magvakat és a mazsolát (vagy aki nem szeretni, választhat egyéb aszalt gyümölcsöt), majd a mákkal együtt beleforgatom a tésztába. Ha van kedvem, ezen a ponton nagylyukú reszelőn egy almát is belereszelhetek a masszába.
A sütőt 160 fokra beállítom.
Az idő közben megpárolódott tököt és répát összepürésítem, és hozzádolgozom a muffinalaphoz. Én minimuffinokat csináltam kivajazott szilikonformában, de lehet az alkalomhoz illő színes papírkosárkákkal is dolgozni, hogy fokozzuk a hatást. A muffintésztát a formákba kanalazom, és 40-45 percre, vagy amíg meg nem sülnek a muffinok (tűpróba), beteszem a sütőbe.
A kész muffinokat kínálhatom "pucéran" is, de mivel az én lányom csokifüggő, nekem csokiból, mézből, vajból kevé vaníliakivonattal rittyentenem kellett gyorsan egy csokimázat (gőz fölött egy fétálban összeolvasztottam, és rákanalaztam a muffinokra). A csokimázat a reggeli rohanásban én csak mákkal díszítettem, de a dekorációban nyugodtan el lehet szállni.
Happy Halloween!
Éva