Nem, még sosem láttam kék paradicsomot. Ez egy helynek volt a neve a XIII. kerületben, ahová a kedvenc avokádós palacsinámat enni jártam. (Természetesen rövid időn belül lekerült az étlapról, azóta kénytelen vagyok én reprodukálgatni itthon kútfőből - recept hamarosan.) Ellenben zöld paradicsomot már láttam. Sőt, kaptam is a minap nyers formában és lekvárként is az egyik "Kilenctől" azzal a felszólítással, hogy találjak ki valamit vele. Ezzel egyidőben a FB-on is láttam A 'la carte Kulinária ötletbörzésre invitáló posztját zöldparadicsom témában, amire jött is néhány klassz javaslat (egyik, másik, harmadik), mindekután a sajátja is megszületett ("Salsa vagy chutney vagy lekvár lett. Attól függ minek nevezem :) piros-zöld paradicsom, hagyma, paprika, borókabogyó, koriandermag, zöld bors, rózsabors, só, cukor, dzsemfix... jó lett! Recept, fotó hamarosan..." - írja. Várjuk.).
Természetes, hogy ilyenkor zöldparadicsom-para van, mert ott a sok duzzadó gyümölcs, amit a nap már nem érlel, kárba veszni hagyni meg nem szeretné senki, hát leszedi zölden. Végtére is abba is szorult még kevés vitamin és napsütés a nyárból. Én ezt hoztam ki belőle 5 perces munkával:
MELEGEN FÜSTÖLT PISZTRÁNG GRILLEZETT ZÖLDPARADICSOM-CUKKÍNITORONNYAL
Hozzávalók
1 tálca (2 szelet) melegen füstölt pisztráng
1 citrom
1 zöldparadicsom
1/4 nagyobb cukkíni
3ek olívaolaj
só, frissen őrölt bors
friss petrezselyem
1 gerezd fokhagyma
1tk kapribogyó
1 szál újhagyma
A vasserpenyőt felteszem max lángon a tűzhelyre. Amíg melegszik, a paradicsomot, a cukkínit centis, a citrom felét félcentis karikákra vágom. Egy nagy tálban összekeverem az olajat, a petrezselymet, a sót és a borsot, a citrom másik feléből pár cseppet csorgatok hozzá, és belereszelem a fokhagymát. A cukkíni- és paradicsomdarabokat megforgatom a pácban, és a rostokra teszem pirulni. Pár perc után megfordítom. Amíg a zöldségek sülnek, a pisztrángot egy tánnyérra teszem. Az újhagymát kockákra vágom. A kapribogyót pépesre felaprítom, és hozzádolgozom a pácból visszamarat, innentől öntet néven futó keverékhez.
Mikor a zöldségek megsültek, leváltom őket a citromkarikákkal, de azt már a páclébe nem forgatom bele. Ha a citrom is megpirult, egy tányéron rétegekben feltornyozom a grillezett zöldparadicsommal és cukkínivel. Végül a pisztrángot egy kanálnyi öntettel meglocsolom, és megszórom az újhagyma-darabokkal.
Üdítően friss és könnyű.
Éva