Már írtam, hogy gyerekkoromban ki nem állhattam a gombát, de pár éve elkapott a gasztrobuziság, ezzel együtt a gomba szeretete. Első helyen nálam még mindig a vargánya, népies nevén úrigomba áll. Úri lakoma, az biztos - megdöbbentő, hogy milyen intenzív ízt ad már egy kis mennyiség is. A vargánya ősszel nagy tömegben terem, nálunk is honos, érdemes a piacon nézelődni. Nem olcsó, de nem kell belőle sok.
Ez a tészta tulajdonképpen bármilyen gombával működőképes, hiszen alig van benne fűszer - az is csak azért, hogy a gomba saját ízét kicsit kihangsúlyozzuk.
Kell hozzá
fejenként 10-15 dkg hosszú száraztészta (spaghetti, linguini, tagliatelle)
fejenként 4 kicsi vagy 2 nagy vargánya
2-3 nagy gerezd fokhagyma
pár csepp olívaolaj
friss vagy szárított kakukkfű
só, bors
esetleg chili
A tésztát bő, sós vízben al dentére főzd ki (a csomagoláson rajta van a javasolt idő, de ezek a tészták kb. 7-8 perc főzést igényelnek). Ezalatt serpenyőben melegítsd az olajat, alacsony lángon puhítsd meg benne a vékony szeletekre vágott fokhagymát (ne égjen oda, mert keserű lesz). Dobd rá az ugyancsak vékonyra szelt gombát, és most már nagyobb lángon pár perc alatt kicsit pirítsd meg. Só frissen őrölt bors, chili ízlés szerint mehet rá. A lángot elzárhatod, forgasd össze a kifőtt tésztával, szórd meg az apróra vágott vagy morzsolt kakukkfűvel. Fedő alatt egy perc izzadás jót tesz neki.
Ádám