SPOOON 1-2-3

A kőkorszaki szaki

2010. szeptember 07. - Bezzegh Éva

Tegnap megkezdtem a paleolit diétámat. A diétát, ami fenekestől felforgatja a 20. században felállított étkezési piramis útmutatásait, és a gabonát, illetve minden keményítő és lektin tartalmú élelmiszert, így a krumplit és a hüvelyeseket ezen felül a cukrot és a tejet is kompletten kiiktatja az étrendből. (Aki bővebben szeretne olvasni erről az elméletről, annak melegen ajánlom Szendi Gábor Palelolit táplálkozás című könyvét, ahol tényeken alapuló kutatási eredményekkel igazolja az elméletét, miszerint a többmillió éves emberi faj szervezete nem alkalmas a csupán 10,000 éve a civilizáció révén az étrendjébe bevezetett gabonafélék, hüvelyesek, a tej és a cukor fogyasztására, feldolgozására. Bővebben itt.) Sok a vita a különböző diétákat étrendeket illetően, de egy dologban a tudósok világszinten egyetértenek: abban, hogy mind a túlsúlyért, mind a civilizációs betegségekért, az allergiákért, de még a szívbetegségekért és a rákért is a finomított élelmiszerek és az adalékanyagok a felelősek.

Mivel azoktól, akik már kúraszerűen kipróbálták, csak jót - és megdöbbentően kijózanítót - hallottam az eredményekről, úgy gondoltam, nekiszaladok. Talán nem fog nagyon nehezemre esni, mivel kenyeret és krumplit amúgy is nagyon ritkán eszem, ahogy pék- és cukrászsüteményeket is (cukrot soha, cukros dolgokat elvétve), hüvelyeseket a zöldbab és a vöröslencse kivételével pedig egyáltalán. Továbbá a fehérje és a szénhidrát többnyire elkerülik egymást a tányéromon, ebből adódóan szénhidrát amúgy is csak alkalmanként kerül elém, a tejet pedig már rég kiiktattam az étrendemből. Viszont a tészták és a rizottók... Azok hiányozni fognak. Ha nem is a fogyasztásuk, sokkal inkább a változatos és gyors elkészíthetőségük. A családon nem tesztelem a kúrát, ők továbbra is teljesértékűen étkeznek - bármit is jelentsen az. Viszont én kíváncsi leszek a az egy próbahónap hozadékára, úgyhogy már el is döntöttem, hogy azoknak kedvezve, akik belevágnak/-tak, a "paleolit" meghatározás is bekerül a kategóriák közé.

A műfaj keretében a mai ebédem:

ROZÉ KACSAMELL SALÁTAÁGYON CHILIS-ASZALTSZILVÁS-ALMÁS PÁROLT LILAKÁPOSZTÁVAL

Hozzávalók

2 egész kacsamell

1ek tengeri

2 szál friss rozmaring

1ek olívaolaj

1/2 lilahagyma

1/2 friss lilakáposzta vagy 1/2 doboz fagyasztott

1/2dl Marsala bor (vagy bármilyen jó minőségű vörösbor és 1kk méz)

1/2 naracs leve és lereszelt héja

1 marék aszaltszilva

1 friss piros chilipaprika

3 egész szegfűbors (mozsárban összetörve)

csipet és frissen őrölt bors

tálaláshoz vegyes zöldsaláta-levelek és rózsabors

A kacsamellett sütés előtt 3 nappal alaposan besózom, a rozmaringlevelekkel összeforgatom, és lefedve a hűtőben tartom elkészítésig.

A sütés napján egy serpenyőt minden zsiradék nélkül a legalacsonyabb fokozaton felhevítek, és a kacsamelleket a bőrös felével beleteszem. Ezen, a legalacsonyabb fokozaton szép lassan, kb. 20 perc mozdulatlan sütés alatt kiolvasztom a bőre alól a zsírt. Közben a hagymát feldarabolom, a chilit kimagozom, felaprítom, és együtt kevés olívaolajon (én most szőlőmagolajat használtam, mert az volt kéznél) megfuttatom, majd hozzáadom a káposztát, a meghámozott, centis darabokra vágott almát, a felkockázott aszaltszilvát, a lereszelt narancshéjat, felöntöm a borral és a narancslével, és közepes lángon párolni kezdem. Kb. 10 perc elteltével, mikor a levek már nagyjából elfőttek, sóval, borssal és frissen őrölt szegfűborssal illetve a kisült kacsazsírból egy kanálnyival ízesítem.

A káposzta alatt a lángot elzárom. A kacsa alatt maximumra kapcsolok, és egy perc után megfordítom a sztékeket. további 2 percig sütöm a mellek másik oldalát, majd egy-egy előre kikészített alufóliába külön-külön átemelem, és úgy, forrón becsomagolom. Hagyom pihenni 5 percig, hogy a saját gőzében még párolódjon a húsom.

Tálaláshoz a káposztából két kanál segítségével négy galuskát formázok, a tányér négy sarkába teszem, középre egy marék zöldsalátát biggyesztek, majd a kacsát félcentis-centis szeletekre vágva a közepére halmozom. Rózsaborssal díszítem. Ha előételnek szánjuk, salátaként kínáljuk, vékonyabbak legyenek a szeleekt, ha főételnek, akkor lehetnek kétujjnyi vastagok is.

Jó étvágyat,

Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr8818089356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danger 2010.09.08. 12:05:45

Nem szárad ki a hús, ha sütés elött besózod, pláne 3 nappal?

Éva_spooon 2010.09.08. 17:42:19

Nem. Sőt! A só kicsit megbontja a hús textúráját, amitől sokkal puhább lesz.
süti beállítások módosítása