SPOOON 1-2-3

Sosem ugyanolyan

2010. szeptember 01. - Bezzegh Éva

Minden családban van egy padlizsánkrémrecept. Bolti majonéz, előre őrölt bors, fokhagymasó a fő hozzávalók. Hát a Spooon szerint nem. A természetes összetevők miatt a végtermék mindig más ízű; függően a padlizsán érettségétől, fajtájától van a dologban egy erős meglepetésfaktor. De mindig jó.

Ami kell hozzá:

1 nagy padlizsán

a majonézhez: 2 tojássárgája, 2 dl olaj, 1 evőkanál dijoni mustár, , frissen őrölt bors

1 kis fej vöröshagyma, vagy két fej shalotthagyma, esetleg 2 szál újhagyma

2 nagy gerezd fokhagyma

1 lime vagy egy fél citrom leve

1 kávéskanál szezámolaj (mindenképpen kell bele)

1 evőkanál méz/juharszirup

frissen őrölt bors

A padlizsánt lángon kell szenesre égetni. A legegyszerűbb gáztűzhelyen a lángelosztóra tenni a gyümölcsöt és közepes lángon addig perzselni, amíg felpuhul. A vastag héj szénné ég, megkeményszik, megrepedezik és elkezd elválni a gyümölcshústól. Ekkor vedd le a tűzről és hagyd hűlni.

A kertünkben van néhány fenyőfa, a lehullott tobozokat el szoktam égetni. Látványnak és illatélménynek sem rossz, ahogy a száraz tobozok először lassan kapnak lángra, majd a felforrósodó gyantától egyszerre belobban az egész, és méteres lángok csapnak fel. A tűz azonban nem túl forró, egyszer próbáltam grillezéshez faszén alá gyújtani a tobozokkal - nem jött össze. A padlizsán perzseléséhez viszont remek. Előtte bújtam a netet, hogy szabadul-e fel valamilyen mérgező anyag a gyanta égése során - feltételeztem, hogy nem, hiszen az ókori Rómában tobozfüsttel illatosítottak az amfiteátrumokban, és ha nekik jó volt... Úgy tűnik, minden rendben a dologgal, de ha valaki máshogy tudja, írjon!

Majonézből nem használunk boltit. Soha. A majonézben nyers tojás van, és tartósítószer nélkül pár napnál tovább nem áll el. A bolti meg kibontva is hetekig. Gyanús. Ráadásul nem ördöglakat megcsinálni, egy-két trükk, és sima, krémes majonéz a végeredmény. Robotgépet ér használni.

A tojássárgáját keverd össze a mustárral (dijonival, mert abban nincs felesleges cukor, sem adalékanyag), sózd, borsozd. Folytonos keverés mellett cseppenként (teáskanalanként) adagold hozzá az olajat. Akár több olajat is felvesz, mint 2 dl - úgy viszont keményebb lesz a mártás.

A padlizsánról hámozd le a héját, könnyen megy. Vágd nagyobb darabokra és dobd a robotgépbe/turmixba. Öntsd hozzá a majonézt, a szintén nagyobbakra felkockázott hagymát, fokhagymát. Pürésítés után elég hozzáadni a citruslevet,  szezámolajat, sót, borsot és mézet. Rögtön ehető, de hidegen szerintem jobb.

Ádám

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr2518089350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása