SPOOON 1-2-3

TZC

2010. július 27. - Bezzegh Éva

Néhány poszttal ezelőtt Ádi tartott egy kis gyorstalpalót curry-ből az egyik indiai remeke kapcsán, de a kislexikonunkban is utánaolvashatsz, hogy mi is ez pontosan, így én most nem taglalnám. Az ezen a gyűjtőnéven futó távolkeleti ragucsodáknak egy közkedvelt thai változatát készítettem el tegnap este vacsorára... meg pár hete... és az előtt néhány héttel... hónappal... tulajdonképpen évek óta töretlen lelkesedéssel, mert miután 10-11 éve először találkoztam vele, egy állandó és megunhatatlan szereplője lett a konyhámnak.

THAI ZÖLD CURRY CSIRKÉVEL

Ez egy olyan, jellegzetesen minden thai jegyet magán hordó étel, ami egy kommentárt vált ki bárkiből, aki akár már az illatát megérzi, vagy megkóstolja: "Pont, mintha ott járnék". Nos, én még nem jártam, de szeretnék egyszer eljutni egyfelől a vidék természeti adottságait megcsodálni, másfelől az általam rajongásig tisztelt thai konyha autenticitását megtapasztalni az utcai étkezdék forgatagában, elegáns éttermekben, helyiek látogatta sufnikonyhákban és lehetőség szerint egy thai otthonban is. Mert a házi koszt az mindenütt házi koszt. Talán a pár éve oda felesben "kicsekkolt" egyik jóbarátom idővel egyre halódó meghívásának kéne már végre eleget tenni, és akkor minden kíváncsiságomat kielégíthetném.

Addig marad a Nélkülözhetetlen Ázsiai annak minden inspiráló iránymutatásával.

Hozzávalók

3ek olívolaj

1-2ek zöld curry paszta csípősség igényétől függően (én még mindig a Nagycsarnok Ázsiai boltjában kapom a legfinomabbat, de házilag is előállítható)

4dl kókusztej

1/2kg filézett csirkecomb (bár leggyakrabban csirkemellel csinálom)

4 kaffir lime levél

200g ceruzabab

1 lime leve és reszelt héja

3-4ek halszósz (a thai konyha só gyanánt használja)

(1kk méz)

3 gerezd fokhagyma

1/4 thai citromfű

1 csokor friss korianderlevél

tálaláshoz jázminrizs és extra halszósz valamint 1-2 friss piros chilipaprika

Az olajat egy serpenyőben felforrósítom. A hagymát kockára vágom, és pár percig dinsztelem az olajban. A curry pasztát is hozzáadom, és magas lángon folytonos keverés mellett hagyom kiáradni a fűszerek ízét. Ezután a kókusztejjel felöntöm, és forráspontig hevítem a szószt. Közben a húst felkockázom, majd a bugyogó fűszeres kókusztejhez adom a babbal és a kaffir lime levéllel együtt. A lángot alacsonyra állítom, és a ragut fedő alatt 15-20 percig rotyogtatom, hogy a csirke teljesen megpuhuljon. A legvégén jön a fűszerezés a lime-héjjal, lime-lével, halszósszal, az apróra vágott citromfűvel és a reszelt fokhagymával.

Tálaláshoz köretként hántolatlan vagy fehér jázminrizst kínálok hozzá (főzési technika itt), amit nam pla prikkel, azaz karikára vágott friss piros chilivel ízesített halszósszal locsolok meg - jómagam gazdagon -, további természetes ízfokozónak pedig egy halom durvára vágott friss korianderlevelet és egy-két gerezd lime-ot is a tálra halmozok.

Én rettentő csípősen szeretem a csípősnek szánt ételeket, ezért a saját tányéromon a chilis halszósszal sem spórolok, amikor a rizsemet ízesítem, emellett a curry-be is 2 vagy annál több evőkanál pasztát teszek, hadd szóljon, de ezt ízlés szerinti adagolással lehet szabályozni. Akárhogy is, a thai zöld curry mindenképp egy tartalmas fogásnak ígérkezik minden szempontból.

Éva

 

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr5318089320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása