SPOOON 1-2-3

Hétvégi hajtás

2010. június 28. - Bezzegh Éva

A pénteki le sem ülős nap után várt rám egy szombat egy esélytelennek látszó hajnali biopiaccal, majd egy reggeli gyereketetésöltöztetésfogmosásfésülés rutinnal, egy délelőtti Cafés rádióinterjúval, egy déli főzéssel, egy délutáni eszeveszett pakolással, győri névnapköszöntéssel, tihanyi barátlátogatással, végül egy balatonlellei célbaéréssel, ahol szintén barátok vártak ránk. Szép terv, nem? A nap közepére úgy elfáradtam a piac, gyerektuning és - az amúgy remek hangulatúra sikeredett - rádióinterjú sorozatlövés után, hogy Győrt és Tihanyt kénytelen voltam passzolni. Ment a család nélkülem, de azért mielőtt eldőltem, hogy rápihenjek a délutáni-esti etapra, még összeraktam az interjúban említett félórás ínyencséget, aminek az alapját a kedvenc magazinomban, az Évában - hol máshol? :) - lőttem még vagy egy évvel ezelőtt.

CSŐBEN SÜLT ARANYKARFIOL FÜSTÖLTLAZACCAL, MANDULAPELYHEKKEL ÉS CHILISZÁLAKKAL

A receptleírás előtt még pár szó az összetevőkről. A káposzta, kelbimbó és brokkoli rokonságából származó karfiol - ami egyébként a vadkáposzta termesztett fajtája - C-vitaminban és ásványi sókban nagyon gazdag, míg kalóriában szegény. Olasz gyökereivel (cauli-fiori) a nemesítését követően XIV. Lajos korában vált közkedvelt étellé Franciaországban. Termesztése Európában, Észak-Ázsiában, és Észak-Amerikában terjedt el. Bár mi leginkább a fehér színű karfiollal találkozunk, létezik zöld, narancsságra és lila válfaja is. Mint a zöldségek többsége, szintén nagyon sokoldalúan felhasználható: levesként, köretként, párolva, sütve, csőben sütve, salátának, savanyítva, stb. egyaránt fogyszthatjuk. A lenti receptben lazaccal kombinálva - ami a benne lévő Omega-3 zsírsavak miatt egy nélkülözhetetlen tápanyagforrás - egy igazi, tápértékben gazdag vitaminbombát alkot.

Hozzávalók

1 kis fej karfiol

3dl tej

1/2kk kurkuma

1/4kk frissen reszelt szerecsendió

, frissen őrölt bors

1 tálca füstölt lazac

3ek teljeskiőrlésű búzadara

2 púpos ek reszelt gouda vagy ementáli sajt

3 tojás

1 marék szeletelt mandula

2dkg vaj

csiliszálak (nem erős - elhagyható)

A sütőt begyújtom 160 fokra. A tejet a kurkumával és a szerecsendióval felteszem forrni, ízlés szerint sózom, borsozom. Miközben a fűszeres tej melegszik, rózsáira szedem, és megmosom a karfiolt, majd hozzáadom a forró tejhez, félig lefedem, és 10 perc alatt félpuhára főzöm. Ezalatt a lacazot félcentis csíkokra vágom. Egy kis hőálló tálat kivajazok, a megfőtt karfilokat a lazaccal együtt beleteszem, összeforgatom, félreteszem. A tejhez hozzáadom a grízt, és sűrűsödésig keverem egy habverővel (hogy össze ne csomósodjon), majd leveszem a tűzről, és beledolgozom a reszelt sajtot valamint a tojást. A karfiolokat beborítom a sajtos mártással, hogy egyenletesen elfedje, meghintem a szeletelt mandulával, és a kis kockákra vágott vajat elosztom a tál tetején. 25 percre - vagy amíg meg nem pirul -  beteszem a felforrósodott sütőbe a lazacos karfiolt. A legvégén csiliszálakkal díszítem.

Egyszerű, gyors, könnyű és egészséges ebéd. Szimpla zöldsaláta kevés vinaigrette-tel is mehet mellé.

Éva


 

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr3118089284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása