SPOOON 1-2-3

"Reggelizzél, mint egy király,..."

2010. június 19. - Bezzegh Éva

"...ebédeljél, mint egy polgár, vacsorázzál, mint egy koldus!" Ismerős a mondás? Mikor gyerek voltam, a Nagypapám szájából gyakran elhangzott egy-egy étkezésnél. Na, nem mintha ők a Nagymamámmal annyira tartották volna magukat hozzá, viszont ezzel bennem sikerült elültetni a jó szokását annak, hogy többnyire kalóriadús, kiadós reggelivel indítom a napot, délben egy mértéktartó ebéddel konzerválom az energiaszintemet, és egy szolid vacsorával fejezem be este - többnyire. Azaz egy jól megkomponált reggelivel, ami az én véleményem szerint a nap legfontosabb étkezése, reggel megadom a testemnek a napindításhoz szükséges lassan (keményítőféle) és gyorsan (cukorféle) lebomló szénhidrátokkal a sokáig tartó és azonnal beütő energiafröccsöt a szükséges vitaminok és ásványi anyagok bevitele mellett, majd dél körül szintentartásnak egy laza ebédet szavazok meg - csak annyira középutasat a nehéz irányában, hogy töltsön még munícióval a nap végéig, de kajakómára ne ítéljen -, végül este, amikor már közel az ágy, egy könnyű vacsorával fejezem be.

Ma így kezdtem:

PIKÁNS SZILVALEKVÁROS PIRÍTÓS FRISS NARANCSLÉVEL

Hozzávalók (4 főre)

4 szelet teljeskiőrlésű magos kenyér (én a Jókenyér termékeit veszem zömmel)

2 gerezd fokhagyma

vaj

4ek házi szilvalekvár (én ezt a lekvárt eszem egyedül, mert semmi plusz édesítést nem igényel az elkészítése, minden, ami benne van, természetes)

frissen őrölt bors

2kg narancs

Egy narancs héjából vékony csíkokat vágok (a fehér részt eltávolítva), félreteszem, és az összes narancs levét kifacsarom, szétosztom a poharakban. A kenyereket bepattintom a pirítóba. Amíg sülnek, előkészítem a tányérokat, megpucolom a foghagymát. A kész kenyereket alaposan bedörzsölöm egy-egy fél fokhagymagerezddel, megkenem vajjal és szilvalekvárral, majd tekerek rá egy rendes adag borsot frissen (gyereknek elhagyható), és meghintem kevés narancshéjjal. Háromszögekre vágva friss narancslé kíséretében kínálom.

Szép napot!

Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr7518089274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

melonka2 2010.06.19. 08:05:59

nekünk mindenképpen.. alig várjuk! fél órákat töltök el a felvágottas pult előtt, hogy megszüljek legalább egy fajtát, amivel szemfényvesztésképp hazaállítok! ...és azt is csak úgy bepöckölöm a pult tetejéről a kosaramba..

Éva_spooon 2010.06.19. 13:12:49

Kedves Melonka! Én is komoly gondban vagyok, mert a család igényli esetenként a húsos feltétet, akkor viszont igyekszem jót kínálni nekik. A piacon fellelhetőek közül néhány szárított sonkaféle csak sót tartalmaz szemben az átlaggal, ami ízfokozót, állományjavítót, cukrot, tartósítót, stb. Nem tudom, Ti merre laktok, mindenesetre ha segítség, én pl. a Culinarisban kapok olyan San Daniele, esetenként Pármai sonkát, amiben nincs semmi a húson és a són kívül. (Sajnos a márka most nem jut az eszembe, és a hűtőmből is kifogyott, de legközelebb megnézem.) Továbbá szintén itt veszem az Unio-Food remek termékcsaládjába tartozó melegen füstölt csirkemellett, ami egész dupla csirkemell pusztán sóval, főzve, füstölve. Egy az egyben helyettesíti a szárnyassonkákat, csak épp szín hús, adalékok nélkül. (Ugyanilyen kacsamellet is lehet kapni, a napokban tervezek vele föltenni egy salátareceptet.) Korábban az Intersparban jutottam hozzá a Vipava brand szárított sonkájához, amiben szintén csak só szerepelt a hús mellett az összetételeknél. Ma már nem árulják legnagyobb bánatomra, viszont a Tescoban a héten fedeztem fel a saját márkájú pármai sonkájukat, ami - ha hinni lehet a címkén leírtaknak - szintén csak sót tartalmaz. Bár komoly kétségeim vannak az áruházláncok saját márkájú termékeivel szemben, hiszen itt a cél az árversenyben való győzelem, és ez többnyire kevésbé tiszta, alacsonyabb minőségű terméket eredményez, mégis szeretném hinni, hogy a fogysztóvédelem odalépne, ha megvezetének a kötelezően kiírandó hozzávalókkal... És az is lehet, hogy a láncolatok végre felismerték, hogy minőséget is el lehet adni, nem csak mennyiséget

Detti 2010.06.25. 06:59:54

Köszi a reggelit! ;) isteni volt a szilvalekváros pirítós!

Éva_spooon 2010.06.25. 10:07:59

Örülök, ha ízlett. Amikor Lolát vártam, nagy pocakkal nyáron, minden reggel ezzel tuningoltam. Nagyon fel tud tölteni.

Réka 2011.05.02. 18:04:56

Éva! Engem is érdekelne nagyon az a lista... Vannak bevált ötleteim, de kevés... Segítenél? Előre is köszönöm!

Éva_spooon 2011.05.02. 20:02:20

Pont holnap teszek föl korán egy reggeli ételt... szépen apránként felposztolgatom a tippjeimet. Ha az ovi, ahová a lányom jár, nyitott lesz esetleg egy általam javasolt szeptembertől bevezethető tízórai-uzsonna menüújításra, ennek keretében a teljes javaslatomat elfogadják, akkor azt itt a blogon kompletten receptekkel megírom ezzel az ő úttörőnek számító egészségtudatos hozzáállásukat, egyben az intézményüket is promotálva.

Réka 2011.05.03. 11:37:39

Kedves Éva!Ez annyira jó lenne! És nagyon izgalmasan hangzik! Egy fórumon beszélgettünk Anyukákkal, akik szerették volna az oviban, ha kicsit jobbá tudnák tenni az étkeztetést, és volt, ahol nyitottak voltak, kérték, hogy hozzanak tippeket, egészséges és a gyerekek által szeretett ételekről. Na itt torpant meg mindenki... Hátha pont Te leszel a magyar Jamie Oliver, aki megreformálja az intézményes étkeztetést. ;) Szorítok, hogy így legyen!!!
Üdvözlettel:Réka

Éva_spooon 2011.05.03. 20:52:08

Kedves Réka! Köszönöm a bátorító szavaidat. Bár az ellenállás óriási - mind a keretet méregető intézmények, mind pedig a megszokásból kilépni nem tudó/akaró szülők részéről -, egyelőre kitart még bennem a lelkesedés annak reményében, hogy sikerül változást hozni ezen a téren. Ha pedig az egy fecske netán fecskerajra duzzad, azt sem bánnám... bánná az ügy. :)
süti beállítások módosítása