"Nyááááár van. Alig fürdőruhááááában..." Én még abból a generációból vagyok, akiknek ez az egykori Neoton sláger élénken él az emlékezetében. Mindenesetre a tikkasztó meleg egy pozitív hozadéka a szükség szerinti kevés ruhán túl, hogy a kalóriaigényünk is kevesebb az átlagosnál, amit egy-egy hűsítő forró (igen, forró!) vagy jégbe hűtött leves, esetleg egy könnyű saláta is ki tud elégíteni. A levesre én ilyenkor azért szavazok minden körülmények között, mert a forróságban a folyadékpótlás sem utolsó szempont. Itt van hát egy, a Neotonéhoz hasonló örökzöld, könnyű sláger, ami bármikor 15 perc alatt prezentálható, és mindenki boldog vele.
BAZSALIKOMOS ZÖLDBABKRÉMLEVES PARMEZÁNSAJTTAL
Aki most krákog, hogy a zöldbab nem túl könnyű, merthogy hüvelyes, és így szénhidrátban gazdag, annak ajánlom Wiki negatív kalória-tartalmú ételfelsorolását, amelyben a zöldbab csak azért áll utolsó helyen, mert z-vel kezdődik. (100g-ban összesen 7.1g a szénhidrát, míg ugyanennyi zöldbab energiatartalma 31kcal.) Egyébként azért zöld, mert még éretlen: az éretlen termése egyéb más babfajtáknak. Valahogy úgy, mint az egyszeri apa és fia párbeszéldjében: "Apa, mi az?" "Feketeribizli." "És miért piros?" "Mert még zöld." Csak ez tényleg zöld! Csupa elegancia. Franciababnak vagy futóbabnak is hívják, és sokféleképpen felhasználják. Leggyakrabban párolt formában találkozunk vele salátákban, köretként vagy levesben, de itthon a rakott verziója is elterjedt. Magas kálium-, vas- és C-vitamintartalma miatt érdemes sűrűbben előkapni.
Hozzávalók
2dkg vaj
3 gerezd fokhagyma
500g zöldhüvelyű bab
1l zöldségalaplé (bio leveskockából)
10dkg parmezán sajt
1ek apróra vágott friss bazsalikom
só, frissen őrölt bors
tálaláshoz 1-1ek natúr joghurt, kevés extra parmezán és egy-két rúd grissini
A vajat egy lábasban megolvasztom, közben 1l vizet felforralok a leveskockának. A fokhagymát a vajba belereszelem, alacsony lángon megdinsztelem. Mehet bele a zöldbab, amit alaposan összeforgatok a fokhagymás vajjal. Pár percig párolom, ez alatt a forró vízben feloldom a leveskockákat (többnyire fél liter vízhez egy darab szükséges, tehát jelen esetben kettő). A babot felöntöm az alaplével, és kb. 10 percig közepes lángon főzöm, vagy amíg meg nem puhul, de a színét még nem veszti el teljesen. Amikor a bab már puha, a lábast leveszem a tűzről, a levest egy botmixerrel összepürésítem, majd belereszelem a parmezánt, hozzáadom a bazsalikomot, ízlés szerint sózom, borsozom. Tálalhatom frissen forrón kevés joghurttal, extra reszelt parmezánnal és grissinivel, vagy órákkal később ugyanilyen kísérőkkel jéghidegen. Mi tegnap az előbbi, ma az utóbbi formában fogyasztottuk.
Ég áldja a villám zöldségkrémlevesek kitalálóját!
Éva