SPOOON 1-2-3

Bogyós Bólé Ballagóknak

2010. június 11. - Bezzegh Éva

Amerikából jött, mestersége címere... A bólé elnevezés az angol "bowl" szóból származik, ami öblös tálat jelent, maga az italfajta pedig egy ebben a tálban, nagyobb mennyiségben, különleges alkalmakkor, általában partikon felszolgált, többnyire gyümölcsök és bor- vagy pezsgőfélék kombinációjából megalkotott "egytálital". Mára az angol átkeresztelte "punch"-ra (ami annyit tesz: bemosni, ütni - sugallva, hogy a kevert alkohol fogyasztása általában ezt a hatást is hozza), ez pedig a mi nyelvezetünkben honosodott meg egy konkrét émelygős, műrózsaszín íz azonosítására. A puncs az eredeti bólé értelmében durván száz éves múltra tekint vissza. Kedvelt örökség világszerte. Annál is inkább, mert percek alatt megalkotható a "vájú", és onnantól ki-ki a kedvére járhat rá, amíg...

NYÁRI PEZSGŐPUNCS GYÜMÖLCSÖS JÉGGYŰRŰVEL

A bejegyzés aprópóját egy tetemes gyerekpezsgő-szállítmány és az iskolai, óvódai ballagások aktualitása hozta (amiben magam is értintett vagyok az egy szál gyermekem révén). Az eredetét tekintve angol portéka egy régi főiskolai évfolyamtársam ajándéka a blogunk indulása alkalmából. A jó hír, hogy a termék zseniális: 100% gyümölcstartalmú, mindennemű adalékanyagtól, mint színezék, aroma és társai, mentes - az én világom! A rossz hír, hogy ez a Jóember most adta vissza a forgalmazását. Úgyhogy két dologra tudlak bátorítani, Kedves Olvasó: vagy tömeges igényt formálva kezdeményezd, hogy ez a kölyökpezsgő legyen itthon újra kapható (ajánljuk erre akár ezt a fórumot), vagy pedig ha tiszta alapanyagot akarsz, akkor csináld meg a most következő receptet frankó, alkoholos pezsgővel - csak a gyereket ne engedd a közelébe! (Máskülönben érd be a piacon jelenleg kapható egyéb gyerekpezsgőkkel, ami ugyan kevésbé tiszta az alapanyagait tekintve, de a célnak egyszer-egyszer megfelel.)

Hozzávalók

A jéggyűrűhöz

bő 1l limonádé (1l víz + 2 nagy citrom leve + 4ek méz - de leginkább ízlés szerint)

1kg friss vegyes bogyós gyümölcs, benne ribizli, málna, szeder, áfonya, eper (lehet fagyasztott is)

A puncshoz

1 üveg jégbe hűtött pezsgő (gyerekeknek alkoholmentes, lehetőleg minél kevesebb műanyaggal benne /nekem volt szerencsém a Kiddibult használni - kösz, Géza!/, felnőtteknek szigorúan alkoholos)

1.5 liter limonádé (ld. fönt)

3cm friss gyömbér

0.5l frissen facsart narancslé alaposan leszűrve - kb. 6 narancsból (rostok ne legyenek benne, mert a pezsgő habjával nagyon csúnya elegyet tud alkotni a végén)

15db eper felszeletelve

Először megcsinálom a jéggyűrűt. Egy középen lyukas, Dorcitól kölcsönkunyerált - ilyen nem mindenkinek van :) - kuglófforma aljába elrendezem a gyümölcsöt, a limonádét elkészítem, felöntöm vele, és mehet a fagyasztóba egy jópár órára, de akár egy nappal előre is gondolkodhatunk.

Kínálás előtt közvetlen, illetve amikor már a jéggyűrű is megfagyott, összeállítom a puncsot. Készítek ezúttal másfél liter limonádét, belereszelem a gyömbért, hozzáadom az alaposan leszűrt friss narancslevet, és jól elkeverem. Ha még nem jönnek a vendégek, így le is hűthetem az italt, és csak akkor öntöm hozzá a pezsgőt, amikor már a tikkadó nép inni vágyik, így elkerülöm, hogy idő előtt megszökjenek a pezsdítő buborékok. Szóval záró akkordnak mehet bele a pezsgő, majd egy lágy keverés - még mindig a bubik védelmében -, aztán a szeletelt eperrel durvítok, végül a gyümölcsös jégkoronával teszem fel a pontot az i-re. Amint a korona kezd felolvadni, látni lehet, ahogy a jég szorításából elengedett gyümölcsök és piros léuszájuk percről percre megváltoztatja a bólé színét. Gyönyörű látvány, remek ízélmény!

Ez az ital a hétvégi piknikek, partik, családi és baráti összejövetelek főszereplője tud lenni. 37 fok lesz - szükség lesz hűsítőre. Még nem késő beszerezni a hozzávalókat!

Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr2118089264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bóba 2010.06.11. 14:26:00

frissítő nyári itóka. nyami
süti beállítások módosítása