SPOOON 1-2-3

Meli, wok. Wok, Meli.

2010. június 10. - Ádám (spooon)

Az ismerkedés ennél azért egy fokkal bonyolultabb volt, de a lényeg, hogy a csajom (feleségem, persze, de annyi megnevezés van már tiltólistán, mint nej, meg asszony, meg ilyenek, hogy néha egyszerűbb a jól bevált csaj) életében először wokban főzött. Két apró tanácstól (és egy minimális bakitól) eltekintve teljesen egyedül csillagos ötös kínait dobott össze.

A wokban dobva-rázva pirításnak (stir fry) van néhány szabálya, amit be kell tartani, akkor viszont garantált a siker. A húsok puhák és szaftosak, a zöldségek roppanósak, élénk színűek és vitamindúsak maradnak.

1. A woknak nagyon forrónak, és olajjal vékonyan körbefuttatottnak kell lennie, amikor belekerül az étel. Ha az olaj füstöl, akkor már jó. Gáztűzhelyesek előnyben.

2. Minden hozzávalót a wokba kerülő formájában (aprítva, kockázva, csíkozva) ki kell készíteni, mert a wokban pirítás pár perc, és gyorsan kell dolgozni. Nincs idő pöcsölni.

3. Apró adagokban tesszük az ételt a wokba, mert egy nagyobb mennyiség lehűti a wokot - akkor viszont az ételek levet eresztenek, nem pirulnak, hanem főnek.

4. A húsféléket nagyon vékonyan, a szálirányra merőlegesen csíkozzuk fel. A forró wokban így a rostok azonnal összeugranak, a hús magában tartja a szaftokat.

BÉLSZÍNCSÍKOK CUKORBORSÓVAL

Kell hozzá:

fejenként 15 dkg bélszín, esetleg hátszín

kb. 2 evőkanál szójaszósz

fél teáskanál friss, lereszelt gyömbér

20 dkg hüvelyes cukorborsó, szár nélkül

1 csíkokra vágott kaliforniai paprika

2 teáskanál kukoricaliszt

1,25 dl (nem LITER!) marhahúsleves (kockából jó, lehetőleg bio)

2 evőkanál földimogyoró-olaj vagy étolaj

egy csepp szezámolaj (a főzés végén adjuk az ételhez, ebben nem sütünk)

A szójaszószt, a gyömbért és a csíkokra vágott marhahúst forgasd össze. A nagyon forró wokban futtasd körbe az olajat és több adagban 2-2 percig pirítsd a húst. A megsült húsokat mind tedd vissza a wokba és add hozzá a borsót, és a paprikát. 2 perc alatt pirítsd át az egészet. A kukoricalisztet keverd el a levessel, és öntsd a wokba a szójaszósszal (ezzel sózod az ételt) és a szezámolajjal együtt. Amint felforr, egy kicsit besűrűsödik. Rizzsel tálald, ennek tökéletes elkészítési módját itt olvashatod.

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr6518089262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bóba 2010.06.11. 14:28:00

uuuh, ezt meg kell csinálnom! like! :)

Ádám spooon 2010.06.11. 20:34:15

Bóbika, van wokod? Az enyémet felajánlom kölcsönbe.

Detti 2010.06.24. 14:53:27

Gratulálok a zasszonynak ;)))
süti beállítások módosítása