Édesanyám kovászos uborkája messze világhírű, mert istenien zamatos, és méterekre hallhatóan roppan. Utánozhatatlan hírében áll... azaz állt, eddig a pontig, mert most lerántom a leplet a titokról, egy kicsit másba oltva.
A lenti üdítő nyári savanyúsághoz így a receptet az édesanyám, magát az ötletet pedig a Paradicsomember mellett a másik kedvenc biopiaci árusom adta (az almás-körtés-diós-mogyorós-spárgás házaspár), akiknél először láttam kovászolva zöldspárgát. Anyu az unszolásomra az uborka után szabdon adaptálta a saját praktikáját és technikáját a spárgára - fenomenális lett az eredmény. (A továbbfejlesztése ennek a receptnek pedig nyilván a mindkettőnk /Ádi és jómagam/ által annyira kedvelt szemesi Kistücsök hideg kovászos uborkalevese mintájára a kovászos spárgakrémleves improvizációja lesz.)
KOVÁSZOS ZÖLDSPÁRGA
hozzávalók
1 csomag zöldspárga (kb. 400g)
1 csokor friss, száras kapor
1ek durva szemű asztali só (ez az egyik titok, hogy a spárga roppanós maradjon, és zamatos legyen, tehát ne váltsd ki akármilyen sóval!)
kb. 8dl meleg víz (ez pedig a másik trükk: meleg kell, hogy legyen a víz - ne kérdezd, miért, legyen elég a trükk maga!)
1 csücsök fehérkenyér
A spárgákat a fás végüktől megfosztom (amíg hajlik, addig fás - ha már törik, ott jó), megmosom, félreteszem. A kapor nagy részét egy literes befőttes üveg aljában elrendezem, ráállítom a spárgákat, és közéjük dugdosom a maradék kaprot. A meleg vízben a sót feloldom, és a léből annyit öntök a spárgára, hogy teljesen elfedje. Végül a kenyércsücsökkel megkoronázom a művem, és az üveget lefedem egy kis műanyag tállal. (Fontos, hogy nem az üveg tetejével zárom, vagy fóliával, mert kell, hogy tudjon levegőzni a spárga.) Keresek egy napsütötte helyet az üvegnek, és két teljes napon át hagyom, hogy érleljék a napsugarak a savanyúmat. Két nap elteltével a kész kovászos spárgát lezárva átirányítom a frigóba, és alaposan lehűtöm.
Grillhúsok (pl. flekkennel, csirkével isteni), kecskesajtos pirítós, szárított olasz vagy spanyol sonkák esetleg házi csabai szárazkolbász (na jó, ez nem volt fair, ilyen nem sok mindenkinek van - nálunk ez családi produktum) mellé nagyon hidegen kínálom.
Nekünk már alig van belőle, csinálhatom a következőt... amíg a készlet tart.
Éva