SPOOON 1-2-3

Indiai konyha - első lecke

2010. május 28. - Ádám (spooon)

Aki ismer, tudja rólam, hogy szeretem a giccset. Nem a Herendi leopárdfigurákra pörgök (bár gyerekkoromban a nagypapámék csorba porcelánelefántjába bele voltam esve, és mikor a nagyi zárdába vonult, az elefánt persze nálam kötött ki), de bizonyos dolgokban szeretem a sokat, a túldíszítettet, a tobzódót, a hedonistát (nyilván ezért dolgozom zenés színházban ;-D). Még nem jártam Indiában, és nyilván sztereotípia, de nekem a hindu kultúra egésze ilyen: a filmek (ha láttatok egy bollywoodi filmet is, tudjátok, miről beszélek), a negyedhangokkal is operáló zene, a rendkívül összetett mitológia, és az akár 20-30 fűszerrel megkomponált ételek ízrobbanása is. Én nagyon bírom ezt a világot, a kocsimban az első naptól kezdve van egy Ganésa szobrocska, az iPodomon jópár hindi zenét tartok, és mindenekfölött rajongok az indiai konyháért.

Ebben a hatalmas országban persze minden tájon mások az ételek, de én egyelőre csipegetek. Goa a legizgalmasabb vidék, a helyi kultúra itt a portugállal keveredett, ebből született meg az én egyik kedvencem, a vindaloo - de arról majd később. Bevezetésként egy egyszerű, gyors, meglepően kevés hozzávalót igénylő indiai vacsit mutatok, amit nem lehet elrontani, de rabul ejt. Ez a

GOAI GARNÉLACURRY,

és elsőként tisztázzuk a curry szót: "szaftos" ragut  jelent, minden apróhúsos-szaftos étel tulajdonképpen curry ("kári"). A mi pörköltünk is nevezhető currynak. A curry-por nevű fűszer egy keverék (masala - de erről is majd legközelebb), amit ezekhez a ragukhoz lehet használni (nem fogjuk, de lehetne). A currys csirke nevű étel egy tévedés, mert olyan mintha azt mondanánk, hogy "pörköltes csirke". További tudnivalók a kislexikonunkban.

Hozzávalók:

fejenként 10 dkg basmati vagy jázmin rizs

egy fej vöröshagyma

fejenként 5-10 megtisztított, előfőzött garnéla (nem szarozunk most a frissel)

egy teáskanál kurkuma (élénk narancssárga őrölt fűszer, hiperekben is kapható)

egy kis doboz kókusztej (kb. 2-3 dl)

egy lime reszelt héja

2 gerezd fokhagyma

1 evőkanálnyi ghí/ghee (tisztított vaj) vagy olaj

egy kis friss chili

Az illatos rizsek tökéletes főzése: ez külön posztot érdemel, de itt is leírom. A rizst szűrőben alaposan megmossuk, átöblítjük, amíg átlátszó nem lesz a lefolyó víz, aztán a lábasba borítjuk. Kétszeres mennyiségű HIDEG vízzel felöntjük (10 dkg rizshez 2 dl víz), és kicsit megsózzuk. A legnagyobb lángon felforraljuk (kavargatni nem kell), és amikor a víz és a dagadó rizs szintje összeér, lefedjük és lekapcsoljuk a lángot, vagy egészen minimálisra vesszük. A rizs ettől kezdve csak duzzad és párolódik, 20 percet (de akár egy órát). A végeredmény: éppen egy kissé ragacsos rizs, hogy ne essen le a villáról, de még kellemesen pergő - tökéletes. Uncle Ben rizsét meg lehet elfelejteni.

Mialatt a rizs duzzad, kockázd fel a vöröshagymát és a fokhagymát apróra (összevissza is jó, nem kellenek tökéletes kockák). Forrósíts ghít (erről is majd később) vagy olajat, és dobd erre a hagymákat. Közepes lángon párold kicsit (ne égesd oda), majd öntsd hozzá a kókusztejet, szórd bele a kurkumát és a felaprított, kimagozott chilit. 2 percig forrald, majd dobd rá a garnélát. Pár perc főzés épp elég, ne keményedjen meg a rák. Tálalás előtt reszeld bele a lime héját (a levét ne nyomd bele, mert kicsapódik a kókusztej).

Mondom, nincs fél óra az egész.

Ádám

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr6018089244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bóba 2010.05.28. 07:11:30

Imádom az indiai finomságokat! :)
süti beállítások módosítása