Ezt a bejegyzést nem tudtam nem ezzel a képpel indítani, annyira él még bennem a hatás - elsősorban a látványé (az ízt már jól ismerem). Az összes sütim közül ez a lányom kedvence, mert iiiiiiiimádja a csokit - igazi csaj -, és mivel nincs benne egy deka liszt, sőt, cukor sem (az nálam a háztartásban, mint már írtam, amúgy sincs), mi, felnőttek is lelkiismret-furdalás nélkül vágunk bele mindannyian. A torta napközben elkészült, szép nappali fénynél le is fotóztam, aztán betettem a hűtőbe. Mikor a vacsorát követően fel akartam tálalni, akkor ötlött szembe, hogy a lemenő napnál milyen őrültes fényviszonyok vannak a dél-nyugati fekvésű teraszunkon, és ahelyett, hogy megálltam volna az asztalnál, a család legnagyobb csodálkozására tortástól átviharzottam előttük a színen, még a gépemet felkapva, egyenesen az ominózus teraszra, és a teraszkorláton egyensúlyoztatva elkezdtem lövöldözni a modellemet.
Kérem szépen, ezen a képen semmi tuning, semmi mahinálás nincs: ez a színtiszta valóság volt. Ahogy a nagy esők után a lemenő napban vöröslött az ég alja, az önmagában egy ámulatba ejtő látvány volt. És ahogy ez a fényes csokimázon visszatükröződött a még felhős kékfestő égszínnel kombinálva... Nem lehetett volna jobb alanyom ezeknek a színeknek a megörökítésére, mint ez a...
HABKÖNNYŰ CSOKIS-MÉZES DIÓTORTA
Hozzávalók
(persze minden bio)
25dkg dió
25g puha vaj
4 tojás
csipet só
5ek méz/nyírfacukor
1/2 zacskó sütőpor
1 púpos ek kakaópor
A mázhoz:
100g min. 70% kakaótartalmú csoki
10g vaj
1ek víz
2ek méz/nyírfacukor
2dl kókusztej
10dkg dió
A torta elkészítése legalább olyan egyszerű, mint amilyen látványos a végeredmény. A sütőt 180 fokra beállítom. A 25dkg diót ledarálom, félreteszem. A tojások sárgáját a vajjal és a mézzel, no, meg egy elektromos habverő segítségével alaposan felverem, a sütőport, a diót és a kakaóport hozzákeverem, jól eldolgozom. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verem, és óvatosan hozzáforgatom a diós masszához. Egy kerek tortaformát (kb. 20cm-s) kibélelek sütőpapírral, beleöntöm a "tésztát", és 30 percre beteszem az előmelegített sütőbe. Amikor megsült a torta, kiveszem, és hagyom hűlni egy kicsit, közben elkészítem a mázat. A diót késsel durvára darabolom, félreteszem. Egy edényben vizet melegítek, fölé teszek egy fémtálat, beletördelem a csokit, hozzáadom a vajat és a vizet, és addig kevergetem, míg a csoki teljesen fel nem olvad. A mézet és a kókusztejet is egyenletesen beledolgozom a csokikrémbe, végül hozzákeverem a durvára darabolt diót. A már kissé kihűlt tortát bevonom a mázzal, és pár órára hűtőbe teszem.
Csokiimádók előnyben!
Éva
Egy kis kiegészítés...
Ezt a tortát hónapokkal ezelőtt kísérleteztem ki (akkoriban csokitortát ettünk csokitortával Lola legnagyobb örömére), és az akkori emlékekből táplálkozva próbáltam újra megalkotni a fent bejegyzett művet. Mindeközben vérző szívvel gondoltam arra a bizonyos második nekifutásra, aminek során annyira különlegesen könnyű állagúra sikeredett megcsinálni a tortát, ahogy azóta sem. Akkor annak a receptjét frissiben el is kérte tőlem a lányom akkori kanadai óvónénije, és én szépen, melegében, ahogy aznap megcsináltam, és a fejemben volt, kézzel le is írtam egy cetlire egyetlen példányban. A cetli tulajdonosa azóta Kanadában, a cetli meg valahol itt a 6. kerület egyik lakásának a fiókjában. De Lainne megígérte, hogy megszerzi... Amíg arra vártam/várok, ma véletlenül a fb profilomon föltett kajaképek között belefutottam az akkori kísérleti receptek egyikébe, amit szintén kérésre tettem föl. Nagyon remélem, hogy ez annak a próbálkozásnak a dokumentációja, ami "A" legjobban sikerült eddig! Így szól (eredetileg E/2-ben Vikinek címezve):
1. 3 tojás sárgáját egy halom mézzel, 1 csapott ek kakaóporral és 1 kk sütőporral kikeversz, 150g diót ledarálsz, 2/3-át beleforgatod.
2. A tojások fehérjét pici sóval kemény habbá vered, a dió maradék 1/3-át pedig ebbe forgatod bele. A két masszát óvatosan összedolgozod, egy sütőpapírral kibélelt kb. 20cm átmérőjű formába beleöntöd, és 180 fokos előmelegített sütőbe 25-30 percre bepattintod.
3. Amíg sül, kb 100g min. 70% kakaótartalm csokit 1-2 ek vízzel vízgőz fölött megolvasztassz, belekeversz egy fél kocka vajat. Közben felversz 2dl tejszínt habbá kis vaníliakivonattal, és a megolvadt csokival, meg egy-két marék durvára tört dióval óvatosan homogénre forgatod. (Egyébként ma már nem verném habbá a tejszínt - fényesebb lesz a máz, ha nincsenek benne levegőbuborékok - a szerk.)
4. A tésztát is és a csokimázat is hagyod kicsit hűlni, és végül összeállítod a sütit. Az egész fél óra alatt megvan. Jó étvágyat!
Úgy megörültem most ennek, hogy a napokban újra neki is látok, hogy megsüssem. Talán nem leszek vele egyedül, hm?
Éva