SPOOON 1-2-3

Egyszemélyes cirkusz

2010. május 14. - Bezzegh Éva

Amióta a legkisebbik megkezdte az intézményesített keretek között történő elfajulást, azóta a napközbeni étkezéseimet többnyire szólóban oldom meg itthon. Nagy ritkán előfordul, hogy összekötöm a kellemeset a hasznossal, és délidőben baráti kapcsolatokat áplok egy ebéd mellett, de mostanában ebből van a kevesebb.

Az itthoni egyszemélyes ebédeknél az egyszerűség és praktikum okán nálam inkább a saláták a meghatározók, vagy az előétel jellegű fogások. Amikor még húztam a mulinacionális igát, akkor sem szerettem teletömni a bendőt napközben - kinek van szüksége egy kétórás kajakómára, amikor annyi a teendő? (Egyébként érdemes megfigyelni a kifőzdékben, éttermekben, hogy ki mit rendel: messzemenő következtetéseket lehet levonni belőle. Ha rántott hús-krumplitól, vagy pörkölt-galuskától, brassóitól, hüvelyes főzelélek-fasírttól plusz még levesektől, deszertektől roskadozó tálcát látsz, azt a vendéget nagyon nagy valószínűséggel magyarul fog kelleni megkérned, hogy húzza beljebb a székét, hogy elférj mellette, de ha a meglett üzletember tálcáján csak egy leves és egy könnyű saláta szerénykedik - és egy épp kezdődő fogyókúra miatt fanyalgó arc nem társul hozzá -, vélhetően jobb, ha előveszed az angol-/német-/olasztudásod, mert ő étkezési kultúráját tekintve sem itt szocializálódott!)

Jómagam a könnyű és egészséges fogások híve vagyok. A könnyű alatt nem csupán a kalóriaszegényt, hanem az elkészítési módot is értem. Íme a mai gondűző falatom:

GRILLEZETT CAMEMBERT MÉZES, CITROMFÜVES EPERSZÓSSZAL

Hozzávalók

1db 20dkg-os camembert sajt

30dkg friss eper

2dkg vaj

2cm citromfű vagy más néven fenyérfű (nem összekeverendő a szuper- és hipermarketekben kapható cserepes, zöldleveles citromfűvel. Ez a thai konyhában is nagyon gyakran használt hosszúkás, nádra hasonlító fehér színű és intenzív citrusízű fűszernövény. Pl. Culinarisban, Vásárcsarnokban kapható.)

2ek méz

1 marék vegyes zöldsaláta

frissen őrölt bors

A következő 5 perces munkád van ezzel az ínyencséggel: egy bordázott vasserpenyőt elkezdesz melegíteni a tűzhelyen. Amíg hevül, a vajat egy másik serpenyőben megolvasztod. A citromfüvet nagyon apróra feldarabolod, és megfuttatod a vajban 1-2 percig, közepes lángon. Közben az epret megmosod, durvára felaprítod, és hozzáadod a citromfűhöz. Nagyjából itt a sajtodat is elkezdheted minden zsiradék hozzáadása nélkül grillezni. Az eperhez csorgatod a mézet, és nagy lángon, állandó kevergetés mellett rotyogtatod a mártást, míg a leve egy kicsit szirupussá nem válik, de még jócskán darabos. A sajton fordítasz egyet, és hagyod, hogy a másik oldala is odakapjon egy kicsit. A tálaláshoz egy tányérra salátát halmozol. A jól átmelegedett sajtot a tejtejére teszed, és a szószt rákanalazod. Némi frissen őrölt bors - csak az íze kedvéért... meg is vagyunk.

Szép hétvégét és tartalmas gasztronómiai élményeket kívánok a következő két napban!

Éva

 

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr9318089228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása