SPOOON 1-2-3

Ésszel!

2015. március 10. - Bezzegh Éva

A rizottó egy rendkívül szimpla étel, de amilyen evidensnek gondolnánk az elkészítését, annyira könnyű vele beúszni. Van néhány alapszabály, amit fontos betartani, ha az ember jó rizottót szeretne az asztalra tenni: 
1. Csak frissen fogyasztható, mert az elkészülte után még dolgozik a forró folyadék az ételben, és ha állni hagyjuk, túlfő úgy is, ha nincs a tűzhelyen: egy ragacsos bodag lesz belőle. Tehát ha rizottót készítünk, 20 perccel a kívánt tálalás előtt ugorjunk neki az összeállításának.
2. A rizottó nem egy magára hagyható étel: a főzés során végig jelen kell lenni, különben leéghet.
3. Fokozatosan kell adagolni a folyadékot a rizshez, akkor lesz a végeredmény szép krémes, és a rizottó rizottó.
4. Nem szabad sajnálni a vajat és a parmezánt a végső ízesítésnél. Ez ugyan a kalóriaértéket jelentősen megdobja, de a rizottó amúgy sem arról híres, hogy kimondottan kímélő étel lenne. Így már ha lúd, legyen kövér... azaz kellően krémes.
5. Rendkívül sok variációs lehetőséget kínál ez az étel az alaprecepten túl, úgyhogy érdemes szárnyalni a fűszerek és betétek világában.

 

KAKUKKFÜVES GRILLEZETT PEPERONIRIZOTTÓ FETÁVAL

hozzávalók

1 vöröshagyma

1 szárzeller

5dkg vaj

2ek olívaolaj

1 bögre rizottórizs

2dl száraz fehérbor

7dl zöldségalaplé

1 üveg grillezett piros-sárga édes peperoni paprika

3 gerezd fokhagyma

1/2 narancs leve

10dkg fetasajt

3 ág kakukkfű

10dkg parmezán

Az olajat és a vaj felét felhevítem, megdinsztelem rajta a megtisztított, felaprított vöröshagymát és zellerszárat. Hozzáadom a rizst és folyamatos kevergetés mellett fehéredésig pirítom, majd felöntöm a fehérborral, és szintén állandó kevergetés mellett megvárom, míg felveszi a rizs az összes folyadékot. Innentől merőkanalanként adagolom az alaplevet, mindig akkor adva a rizottóhoz a következőt, amikor a rizs már felvette az előző adag folyadékot. Közben a paprika felét, a narancslevet és a megtisztított fokhagymákat lepürésítem. Az utolsó merőkanál alaplé után a paprikapürét a rizottóba keverem a maradék vajjal együtt. Belemorzsolom a fetát, hozzátépkedem a kakukkfüvet, és az egészet egy krémes állag elérésiéig, még pár percig keverem. Végül a maradék paprikát felcsiíkozom, beleforgatom a rizottóba, amit aztán tálakba szedek, és parmezánforgáccsal kínálok.

Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr8718090490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása