Céklarajongóként számtalanszor nekiszaladok egy püré, egy főzelék, egy leves, egy süti elkészítésének ebből a csodálatos alapanyagból. Amikor ezt a levest kikerekítettem, levesbetétnek egy kecskesajt mousse-t álmodtam meg. ...És bár tudtam, hogy a sajttal együtt nem fogom tudni felverni a tojáshabot, lustaságból mégis összeraktam őket. Persze, hogy nem lett belőle az, amit én szerettem volna. Kidobni nem volt szívem, úgyhogy kattogott az agyam, hogy mit tudnék kezdeni ezzel a híg lével, mikor megszületett az ötlet: serpenyőbe vele, omlett a megoldás. Egy ilyen bakiból végül született egy remek felfedezés, amit azóta is gyakran készítek.
GRÁNÁTALMÁS-ROZMARINGOS CÉKLALEVES KECSKESAJTOMLETTEL
hozzávalók
4 db öklömnyi cékla
1 szál rozmaring
3ek olívaolaj
só, bors
1l zöldségalaplé
1 gránátalma
1/4 lime
1ek méz
1tk gránátalmaecet
2ek frissen reszelt torma
100g kenhető kecskesajt
3 tojásfehérje
A céklákat alaposan megmosom, héjástól nyolcadokra vágom. Egy keverőtálban összeforgatom sóval, borssal, olívaolajjal és a letépkedett rozmaringlevelekkel. 180 fokra előmelegített sütőben 1-1,5 óra alatt puhára sütöm, és az alaplével krémesre turmixolom. Ezután gézen átszűröm a levest, majd – néhány gránátalmamagot félretéve – a kifacsart gránátalma- és lime-levet, mézet valamint a gránátalmaecetet hozzákeverem. Ezt követően a tormát is a leveshez adom, hagyom egy kicsit állni, hogy átengedje az ízét a lének. Végezetül egy finom szűrőn mégegyszer átszűröm a levest. A kecskesajtot a tojásfehérjével egy habverő segítségével homogénre keverem, egy felhevített tapadásmentes serpenyőbe öntöm, majd az omlett mindkét oldalát megsütöm annyira, hogy még fehér maradjon. Amikor már nem forró, feltekerem és 3cm-es darabokra vágom. Az így kapott tekercseket tányérokba teszem, köré öntöm a langyos levest, végül megszórom néhány gránátalmamaggal.
Éva