Rajongok a gyors kajákért. Nem a gyorskajákért, hanem a gyors kajákért. Értjük? Azaz, nem a gyorséttermi, feldolgozott, műanyagokkal tuningolt szemét, hanem a nyers alapanyagokból gyorsan elkészíthető ételek a kedvenceim a főzés terén. Ezért nálam gyakran "villámlik" a konyhában. Ezúttal is.
EGZOTIKUS GOMBÁKKAL, ZELLERSZÁRRAL ÉS TÖRÖKMOGYORÓVAL PIRÍTOTT RIZSTÉSZTA
hozzávalók
2 tálca shitake gomba
2 tálca shimeii gomba
2 zellerszár
2 marék törökmogyoró
1 zacskó rizstészta
2ek dióolaj
2ek szezámolaj
2ek szójaszósz
2ek halszósz
2 gerezd fokhagyma
½ lime leve és héja
A risztésztát sós, gyöngyöző vízben 5 perc alatt puhára főzöm. A grillserpenyőt füstölésig hevítem. A gombákat megmosom, a shimeii tönkjét levágom, a shitaket és a zellerszárat vékony csíkokra szelem. A mogyorót, a gombákat és a zellerszárat gyors egymásutánban külön-külön a serpenyőben szárazon megpirítom, majd a mogyoró kivételével összeforgatom a lecsöpögtetett tésztával. Az olajakat, a szójaszószt, a halszószt, a zúzott fokhagymát, a citrom levét és héját elkeverem, a gombás tésztára öntöm, átforgatom, hogy az öntet mindenütt bevonja, majd az egészet visszateszem a serpenyőbe és rázogatva lepirítom. Tálalás előtt a durvára vágott pörkölt mogyoróval szórom meg.
Éva