Ritka manapság, hogy nem a kókusztejhez, korianderhez, gyömbérhez, halszószhoz és egyéb keleti fűszerekhez nyúlok, már amikor egyáltalán nyúlok. Teljesen bedaráltak ezek az ízek. Olthatlan, perzselő szerelem ez pláne, hogy még legtöbbször chilivel is hevített. Ez alkalommal csak a nyelvem maradt csípős, a fogásból mellőztem a Kis Pirost.
CSIRKÉS KÓKUSZOS RÉPA-ÉDESKÖMÉNYSALÁTA AVOKÁDÓVAL ÉS PIKÁNS KÓKUSZTEJES ÖNTETTEL
hozzávalók
1 répa
1/2 avokádó
1/4 édeskömény
1 marék kókuszchips
hagymacsíra
fekete szezámmag
a csirkéhez
1 csirkemell
1dl kókusztej
1ek rizsecet
1/2 lime reszelt héja
1kk só
1cm friss gyömbér
1kk őrölt koriander
az öntethez
1dl kókusztej
1 gerezd fokhagyma
1cm friss gyömbér
1ek halszósz
1/2 lime leve
1/2 csokor korianderzöld
A csirkét a kókusztej, reszelt gyömbér, lime-héj, rizsecet, só és őrölt koriander elegyébe bepácolom. Egy vasserpenyőt alaposan felforrósítok, majd a csirkéket beleteszem, és mindkét oldalukat megsütöm. (Túlsütni csak annak ér, aki kimondottan a kiszáradt madarat szereti!)
Amíg a csirke sül, a répát meghámozom és julienne-re darabolom. Az édesköményt félbe vágom, és vékonyan felszeletelem, majd egy mélytányér aljában elrendezem. Az öntethez a kókusztejet elkeverem a halszósszal és a kifacsart lime-lével, belereszelem a fokhagymát és a gyömbért, hozzáadom az apróra vágott korianderzöldet, az egészet alaposan eldolgozom, és összeforgatom a répacsíkokkal, amit aztán az édesköményre halmozok, arra pedig avokádó-szeleteket teszek. Végül a megsült csirkét felcsíkozom, megpúpozom vele a salátát, zárásnak egy kis csomó csírát teszek a torony tetejére, és fekete szezámmaggal illetve kókuszchipsszel szórom meg.
Éva