SPOOON 1-2-3

Cinco de Mayo

2014. május 05. - Bezzegh Éva

Május 5-e eredendően egy kis mexikói tartomány ünnepe, ami arról az időszakos győzelemről hivatott megemlékezni, amit a mexiókóiak Puebla városában arattak 1862-ben Zaragoza generális vezetésével III. Napóleon francia seregei fölött. Mára az ünnep a legjelentősebb kisebbségként jelenlévő mexikói-amerikai lakosság révén az Egyesült Államokban lett piros betűs nappá, amikoris Amerika szerte százmilliók fiesztáznak hagyományos mexikói ételek, sör, tequila, tánc és zene, tüzijáték mellett. A bevándorlók a nemzeti öntudatuk megőrzése és hirdetése céljából kezdtek megemlékezni a büszkeségre méltán okot adó napról, ami mára a mexikói kultúra, zene és konyha ünnepévé minősült át.

Nálunk a május 5-e másról lett híres. Annánk, a kissé behavazott, így időszakosan visszavonult borakadémikusunk erről a napról úgy beszélt, hogy 2014-ben az első és egyetlen talán, amikor sem passzióból, sem hivatalból nem emelt boros poharat a szájához. Javasoltuk neki, hogy innentől rendszeresítse a naptárában, mire ő annyit mondott: max. akkor fog menni, ha ugyanígy hétfőre esik. Nem tudom eldönteni, hogy irígyeljem Annánkat, vagy együttérezzek vele. Mindenesetre amíg efölött lamentálok, gyorsan megosztom az akutális Borkörös receceptemet, amit a bodzamenü lezárásaként alkottam meg a következő ételsor végére (nem, nem lesz benne semmi mexikói): pincés penészes kecskesajt bodza vinaigrette-tel salátacsónakban, bodzás spárga consomé konfitált paradicsommal, tengeri sügér kókusztejes-bodzás kelkáposztával és rákmártással, szték bodzás édeskrumplival és sült répával.

MINI LIME-OS KÓKUSZOS TÚRÓGOMBÓCOK BODZÁS REBARBARAKOMPÓTTAL, SZÁRÍTOTT EPERREL ÉS FRISSEN ŐRÖLT BORSSAL

(a kép telefonnal készült esti lámpafénynél - elnézést a minőségéért)

hozzávalók (mennyiségek eredetibe 20 főre számolva)

a túrógombócokhoz

2kg morzsás zsíros túró

1l kókusztej

1kg méz

12 púpos ek útifűmaghéj

2 lime reszelt héja és 1 lime leve

2 vaníliarúd kikapart magja

1kk

20dkg finombbra reszelt kókuszreszelék

a kompóthoz

15 szál rebarbara

5-7 fej bodzavirág

1/4kg nyírfacukor

3dl víz

tálaláshoz 50g liofilizált (fagyasztva szárított) eper, bodzavirág, frissen őrölt bors

A túrógombóc hozzávalóit a kókuszreszelék kivételével egy robotgépben alaposan összedolgozom, majd hagyom állni kb. 20-30 percet.

Közben a rebarbarát megmosom, meghámozom, a végeit levágom. A héjakat és a végeket 3dl vízzel és a cukor felével valamint a jól megmosott bodzavirággal felteszem főni 10-15 percre, idő közben a rebarbarát kis kockákra vágom. Amikor az ízek és a színek kellően kifőttek a rebarbarahéjból és a bodzából, leszűröm őket, alaposan kinyomkodom, majd kidobom, az alaplevet pedig visszateszem az edénybe a rebarbarakockákkal. Első forralásig főzöm, majd leveszem a tűzről. A rebarbara felét kiemelem, egy kis tálban félreteszem, a maradékot visszateszem a tűzre, és további 5 perc alatt "szétfőzöm", hozzáöntve a cukor másik felét. Amikor a mártás kész, egy botmixerrel homogenizálom, majd a tűzről levéve hagyom kihűlni, mielőtt bedobozolva hűtőbe teszem. A kiemelt rebarbarakockákat egy külön dobozban szintén hűtöm felhasználásig.

A túrós masszában lévő útifűmaghéj ekkora már jól magába szívta a túró, a méz, a kókusztej és a lime nedvességét, az alap összeállt, a túrógombócok készen állnak a formázásra. Kiskanállal tetszőleges mennyiségű adagokat veszek ki, amit egyenként golyóvá gyúrok a két tenyerem közt, majd a golyókat meghempergetem kókuszreszelékben, és dobozba rakom. Amikor a görgetés/hempergetés végére értek, a massza elfogyott, a golyókkal teli dobozt is lezárom, hűtőbe teszem.

Ezeket a műveleteket egy vendégség esetén mind akár előző nap is elvégezhetem, hogy a vacsoránál/ebédnél már csak tálalni kelljen a következőképp:

A rebarbarapüréből kanalazok a tányérokra, elrendezek rajtuk tetszőleges mennyiségű gombócot, mellé halmozok a kompótból, végül a tálat meghitnem durvára vágott/morzsolt szárított eperrel, néhány apró bodzavirággal és frissen őrölt borssal.

Néhány napig hűtőben eláll. Piknikre is vihető

Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr2218090412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása