Ági barátnőm, amikor paleózni kezdett, majd aztán nem sokkal én is, azt mondta: "Évikém, majd alkalomadtán, ha kikísérleteznél egy frankó pizzatésztát, azt megköszönném... mert az azért nagyon hiányzik!"
Hónapokig bújtam a netet keresve a megfelelőt, de nem találtam, ezért valóban saját utat kellett választanom. Édes Ágikám, kísérleteztem rendületlenül, mire kigyúrtam - szó szerint - azt a változatot, ami a leginkább közelít az eredetihez. Még egy fokkal lehetne roppanósabb, de ez már van olyan, hogy szívesen megosztom, közben próbálkozom tovább a tökéleteset megalkotni. Addig is cserébe a rengeteg hasznos konyhai és nem konyhai tippért, a barátságért, barátságból, szeretettel Neked!
SÜLT KÁPIÁS KECSKESAJTOS SZARDELLÁS PALEO PIZZA OLÍVABOGYÓVAL, LILAHAGYMÁVAL ÉS PISZTÁCIÁVAL
hozzávalók
a tésztához
2ek útifűmaghéj
2dl hideg víz
1 zacskó élesztő (DM bio élesztő)
1dl langyos víz
1ek méz
1 tojás
1ek olívaolaj
3/4 bögre tápiókaliszt + kevés a gyúráshoz
3/4 bögre mandulaliszt
a szószhoz
1/2 doboz darabos paradicsomkonzerv
1ek szárított oregánó
1kk só
1kk balzsamecet
1 gerezd fokhagyma
feltétnek (gyakorlatilag itt működhet bármi, én most az alábbiakkal készítettem)
10dkg érett, reszelhető sajt
1 doboz szardella
3-4 fél sült, felcsíkozott kápia (készen vásároltam)
1/2 doboz kenhető kecskesajt (paleósok hagyják el!)
1 cikkelyekre vágott közepes lilahagyma
pár szem felkarikázott fekete olívabogyó
1 marék durvára vágott pisztácia
néhány apróbbra tépkedett bazsalikomlevél
igény szerint hegyes, erős zöldpaprika felkarikázva
A tésztához három keverőtálat készítek be: az egyikbe az élesztőt teszem az 1dl meleg vízben feloldott mézzel elkeverve, a másikba az útifűmaghéjat a 2dl hideg vízzel, a harmadikba a liszteket a sóval. Megvárom, hogy az útifűmajhéj fölvegye az összes vizet, az élesztő pedig egy kicsit meginduljon, habosodjon. Ekkor az élesztőt hozzádolgozom a bezselésedett útifűmaghéjhoz a tojással és az olívaolajjal együtt, majd az egészhez hozzáadom a liszteket, és egy villával alaposan, csomómentesen elkeverem. A tálat egy konyharuhával lefedem, és beteszem a melegentartó funkcióra állított sütőbe (35 fok) 50-70 percre, hogy a tészta megkeljen (de maradhat egy éjszakán át is.
Amikor a tészta megkelt, egy sütőpapírral borított deszkát beszórok tápióka liszttel, a tésztát kézzel kiveszem, ketté szedem, egyenként meghempergetem benne, majd a tenyeremmel kinyújtom mindkettőt a lehető legvékonyabbra (vagy ha épp a vastag tésztát szereti a család, akkor ízlés szerint) annyi plusz liszttel szórva, hogy ne ragadjon. A sütőpapírral együtt a deszkáról áthúzom a pizzaalapokat egy-egy tepsire, a tetejüket megkenem a paradicsomszósszal, ráreszelem a sajtot, elosztom rajtuk a kívánt feltéteket, meglocsolom kevés olívaolajjal (én a szardellából visszamaradt olajat használtam), és kb. 15-20 percre betolom maximumra fokra előmelegített sütőbe, de legalábbis addig, hogy a pizzatészta megsüljön, a széle roppanós legyen, uyganakkor ne égjen meg. Figyelni kell.
...Aztán meg habzsolni.
Éva