Amsterdamban reggeli közben ötlött a fejembe a gondolat - nem is értem, miért épp ott és akkor -: csicsókából fogok rakott "krumplit" csinálni édesanyám hagyományos receptje alapján. Gyorsan felírtam a gondolatot két másikkal együtt, amit Nórival ismételtettem: "Nóri, mi volt az? Házi nutella, rakott krumpli csicsókából... és... és... és?" Valami mindig kimaradt a háromból, de végül mindent összeszedtünk, és szépen sorban fel is kerültek a receptek ide, a blogra.
RAKOTT "KRUMPLI"
hozzávalók
1/2kg csicsóka
4 tojás
20dkg füstölt csípős házikolbász
kevés vaj
2dl kókusztej
1tk só
10dkg füstölt sajt (elhagyható)
A tojást és a csicsókát (héjastól egészben) forró vízben megfőzöm - értelemszerűen a csicsókát puhára, a tojást keményre. A kolbászt felszeletelem, a sütőtálakat (én egyszemélyes formákat használtam) kivajazom. A csicsókát hámozatlanul felszeletelem, a tojást megpucolom, karikákra vágom. A kivajazott formákba a hozzávalókat lerétegzem, alulra csicsókát, rá kolbászt, arra tojást teszek, ezt megismétlem, végül a sort csicsókával zárom, és rá reszelem a füstölt sajtot. A kóksztejben elkeverem a sót, és elosztom a rakottasokon, amit aztán 180 fokra előmelegített sütőben sütök össze 30-40 perc alatt. Nekem megvolt a retró érzés. Ha még kovászos uborka is lett volna hozzá...
Éva