SPOOON 1-2-3

Szikra

2014. március 10. - Bezzegh Éva

Amsterdamban reggeli közben ötlött a fejembe a gondolat - nem is értem, miért épp ott és akkor -: csicsókából fogok rakott "krumplit" csinálni édesanyám hagyományos receptje alapján. Gyorsan felírtam a gondolatot két másikkal együtt, amit Nórival ismételtettem: "Nóri, mi volt az? Házi nutella, rakott krumpli csicsókából... és... és... és?" Valami mindig kimaradt a háromból, de végül mindent összeszedtünk, és szépen sorban fel is kerültek a receptek ide, a blogra.

RAKOTT "KRUMPLI"

hozzávalók

1/2kg csicsóka

4 tojás

20dkg füstölt csípős házikolbász

kevés vaj

2dl kókusztej

1tk

10dkg füstölt sajt (elhagyható)

A tojást és a csicsókát (héjastól egészben) forró vízben megfőzöm - értelemszerűen a csicsókát puhára, a tojást keményre. A kolbászt felszeletelem, a sütőtálakat (én egyszemélyes formákat használtam) kivajazom. A csicsókát hámozatlanul felszeletelem, a tojást megpucolom, karikákra vágom. A kivajazott formákba a hozzávalókat lerétegzem, alulra csicsókát, rá kolbászt, arra tojást teszek, ezt megismétlem, végül a sort csicsókával zárom, és rá reszelem a füstölt sajtot. A kóksztejben elkeverem a sót, és elosztom a rakottasokon, amit aztán 180 fokra előmelegített sütőben sütök össze 30-40 perc alatt. Nekem megvolt a retró érzés. Ha még kovászos uborka is lett volna hozzá...

Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr4318090360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

varhegyi 2014.03.28. 17:05:22

Évi, mi az a csicsóka?

Spooon 1...2...3! 2014.04.02. 18:42:47

Édes Juditom, holnap találkozzunk suli után, és elmondom. Addig itt a Wiki rövid tanítása róla: http://hu.wikipedia.org/wiki/Csics%C3%B3ka ...de a lényeg: "A csicsókagumónak a burgonyánál 5-6-szor nagyobb rosttartalma gátolja az egyéb szénhidrátok és hízlaló tápanyagok felszívódását, fokozza laktató hatását, és meggátolja a székrekedés kialakulását. Kedvező biológiai adottságait pedig fokozza a kálium, kalcium, magnézium, foszfor és cink ásványianyag-tartalma, a béta-karotin-, B1–, B2-vitamin, niacin-, és C-vitamin-tartalma. Életfontosságú aminosavként: lizin, arginin, hisztidin, cisztin, triptofán, aszparagin található benne. Növényspecifikus anyagai: kolin, betain, szaponin, quercimeritrin. Gumói főleg inulint tartalmaznak, keményítőt csak csekély mennyiségben.Ezt a nálunk méltánytalanul mellőzött gumós zöldséget a nagyvilág elegáns éttermeiben gyakran homár, libamáj, szarvasgomba, nemes tengeri halak, fésűkagyló és más drága ételek társaságában tálalják. Csak fantázia kérdése, mert szinte minden alapanyagunkkal harmonizál. Fogyaszthatjuk nyersen, salátákban, párolhatjuk, főzhetünk belőle szószokat, kifacsart levéből kitűnő turmixital készíthető – naranccsal, citrommal, mézzel, almával, de köretként csicsókalepényt készítenek, és kelbimbóhoz, csirkéhez adják.A csicsóka fő hatóanyaga az inulin növényi rostanyag, amely képessé teszi a szervezetet arra, hogy öngyógyító tevékenységének maximumát érje el. A leggazdagabb inulinforrás eddigi ismereteink szerint."
süti beállítások módosítása