Az egyben sült csirke nálunk mindig nyerő. A családban azért, mert bárhogy készítem, szeretik, nekem meg azért, mert nincs fele faxni: reggel pár perc alatt bepácolom valamibe, este vagy másnap meg megsüti a sütő. Van, hogy ugyanúgy készítem: leggyakrabban csak sóval, borssal pácolom egy napig, és úgy sütöm meg 180 fokon másfél óra alatt, vagy Jamie citromos-fokhagymás receptjéért nyúlok, esetleg épp zsályával érlelem kefírben - ezek a jól beváltak. De ha van ihletem, nekiszaladok egy-egy új ízkombinációnak. Most "a" hamis ázsiai saláta ihlette a fűszerezést. Adott volt, hogy távol-keleti irányba tolom el az ízeket.
FŰSZERES KÓKUSZTEJBEN PÁCOLT EGYBEN SÜLT THAI CSIRKE
hozzávalók
1 egész csirke
1ek só
a páchoz
400ml kókusztej
2 lime leve és reszelt héja
4 gerezd fokhagyma
3cm friss gyömbér
1 citromnád
5ek halszósz
1ek zöld/piros/sárga curry paszta
3 kaffir lime levél
A csirkét megmosom, alaposan bedörzsölöm a sóval. A pác hozzávalóit a kaffir lime levél kivételével egy robotgépben összepürésítem, és a sós madárra öntöm, amit aztán a "fürdővizével" és a lime levelekkel együtt dobozba zárok. Érlelhetem egy vagy akár több napig is, mindenesetre alkalmanként sékelni kell egyet a dobozon, hogy a marinád atomhatása mindenütt érvényesüljön, és az át tudja hatni az állat minden porcikáját. Amikor úgy döntök, 180 fokra előmelegített sütőben sütöm meg őfelségét mindenestől másfél óra alatt, alkalmanként locsolgatva a kisült zsírral keveredett páclével. A korábban posztolt ázsiai salátával tálalom.
Éva