SPOOON 1-2-3

Újra tél

2014. január 21. - Bezzegh Éva

Vagy inkább végre tél? Az csak akkor igazi, ha zik-zik-zik. Ígérik a hozzáértők. Ha pedig tél, akkor továbbra is a szezon ízei és illatai, amit ilyenkor meghatároz a narancs, az édes fűszerek. Csinos kis első csülkök jöttek velem szembe. Rajtuk is kipróbáltam ezeket a harmóniákat, hogy lássam, hogy szólalnak meg egy akkordban... az áldásos paleo jegyében.

NARANCSOS GYÖMBÉRES CSÜLÖK WASABIS SÜLT ALMAPÜRÉVEL

hozzávalók

2 csontos, bőrös első csülök (együtt kb. 1.5kg)

a páchoz

1 narancs leve és reszelt héja

2ek

1ek szemes bors

1ek egész köménymag

3cm reszelt gyömbér

2ek almaecet

1/2dl olívaolaj

1ek kakukkfű

a körethez

4 alma

1 lilahagyma

1tk wasabi (ha nincs, akkor 1ek frissen reszelt torma)

só, bors

A pácot elkeverem, a csülköket egy passzentos dobozba teszem, nyakon öntöm a páccal, lezárom, és alaposan összerázom, majd hűtőbe teszem 2-3, de akár 4-5 napra is, naponta egyszer összerázva a doboz tartalmát.

Az elkészítés napján 220 fokra előmelegítem a sütőt. Amikor már forró, a csülköket kiveszem a pácból, kicsit lecsöpögtetem, és egy tepsibe vagy kerámia tálba állítva beteszem sülni. 20 perc elteltével a hőt 150 fokra mérséklem, és így sütöm a húsokat további másfél órán át. 

Az utolsó negyedórában a hús köré dobálom az előzetesen kicsumázott, nyolcadokba vágott, zsírban megforgatott almákat lilahagymát.

A sütési idő végén még 10 percet ráhúzok grillen, hogy ropogósra süljön a csülkök bőre, és az alma és a hagyma is kicsit megkaramellizálódjon.

Kínáláshoz simán csak átemelhetem a csülköket egy nagy tálra, köré szórva az alma- és hagymadarabokat, meglocsolva a kisült fűszeres szafttal, vagy az almát és hagymát a wasabival/tormával illetve 4-5ek húslével pürésítek, ízlés szerint sózom, borsozom, majd minden tányérra halmozok a püréből, ráültetek egy-egy levágott darabot a csülökből, és meglcsolom extrán szafttal.

Hogy csupa zsír? Nehéz? Koleszterin bomba? Meg lehet próbálni, hogy ilyen mennyei falatok mellett ha elhagyja az ember a keményítőket tartalmazó kenyeret, tésztát, minden egyéb gabonát, krumplit, hüvelyesekt, cukrot, stb., milyen csodás átalakulás fog végbemenni a testén, hogyan javul az erőnléte, az ellenállóképessége, az általános közérzete, akár az orvosi leletei. Minden korábbi tanítás megdőlni látszik! Tapasztalatból beszélek.

Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr3318090296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása