SPOOON 1-2-3

Kápialecsó?

2013. szeptember 22. - Bezzegh Éva

Bezárt a szomszédos szupermarket. Átalakítás, modernizálás, mondták.

Van az az érzés, mikor valami egy pillanat alatt felvillanyoz, megrohannak a gondolatok, összeszorul a tüdőm, nem kapok levegőt. Rendszerint akkor történik, mikor egy helyszín magával ragad és elképzelem, milyen lehet ott élni; Rómában a Trasteverén, Szantorinin Firostefaniban, egy ezeréves városkában Liguriában vagy akár a Vízivárosban. Milyen lehet felébredni, a reggeli kávét meginni, elmenni a piacra, a vásárfiából összedobni egy ebédet, este sztorizgatni a barátokkal. Ez az elképzelt és idealizált életkép egyszerre rámzúdul és nem ereszt.

Kis túlzással ezt éreztem, mikor elképzeltem a bolt újranyitását. Adalékoktól mentes alapanyagok, friss, helyi, termelői zöldségek, környezettudatos tartásból származó húsok, tejtermékek és tojás, százféle fűszer, „fair trade” csokoládé és kávé, hozzáértéssel összeállított borkínálat. Amilyennek szerintem ma egy boltnak lennie kellene. Milyen jókat lehet majd főzni, mennyi új lehetőség – nem kell majd a város más-más sarkaiba menni a jobb minőségű hozzávalókért!

Nem jött be. Itt megállt az idő. Egész sornyi levespor, ízesítő, műgyümölcs, műkenyér, béna tészta, finomított olaj, ketreces tojás, kétes eredetű hús. Marad a járt út: tanyasi kacsa az egyik helyről, fűszerek a másikról, datolyaparadicsom és kápiapaprika a harmadikról. Nem adhatom alább.

KONFITÁLT KACSACOMB KÁPIALECSÓVAL

kell hozzá

fejenként egy kacsacomb

annyi libazsír, amennyi ellepi a combokat

kakukkfű

4-6 gerezd fokhagyma

2-3 kápiapaprika

fél kiló (datolya)paradicsom

egy fej vöröshagyma

A felolvasztott zsírban helyezgesd el a sózott kacsacombokat, add hozzá a a zúzott fokhagymagerezdeket (meg sem kell pucolni), fél fej kockázott vöröshagymát és néhány szál kakukkfüvet. Alacsony hőfokon (kb. 80-100 °C) főzd a zsírban a combokat 4 órán át, ezalatt semmi dolgod vele. A kápiákat süsd 200 °C-os sütőben szenesre, majd hámozd-magozd ki.

Kóstolj: ha a hús omlós és puha, hozzáfoghatsz a lecsónak. Olívaolajon vagy egy kis zsíron fonnyaszd meg a vékony szeletekre vágott hagymát, majd add hozzá a felkarikázott kápiát és a paradicsomot, morzsolj rá egy kis kakukkfüvet. Egy percig főzd, elég, ha félpuha a zöldség.

A combokat serpenyőben körbepiríthatod, de nem szükséges.

Ádám

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr7818090236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása