Nulla időm van, a kényszer pedig nagy úr. Így rátaláltam az elfoglalt és/vagy főzni nem igazán szerető/tudó, ámde igényes, egészségtudatos anyukák megmentőjére. Későn hazaesve a továbbrohanás előtt az "éhező" gyerekeimen és magamon ezzel a "recepttel" könyörültem meg. Főzni nem kell tudni hozzá - vagyis egy fazék sós vízbe egy adag tésztát bárki be tud dobni és onnan ki tud venni - persze nem mindegy mikor. Több tudástigényel a dolog. Egy hátránya van: nehéz lekattanni róla.
SZÁRÍTOTT PARADICSOMPESZTÓS TONHALAS ÖTPERCES FARFALLE
hozzávalók
200g pici farfalle (a Bertolli csinál répás-tökös mini farfallékat, ami a gyerekeknek kimondottan "szájra" áll)
2l víz
1ek só
1 üveg piros, szárított paradicsomos pesztó (a DM biopolcain fellelhető)
1 doboz tonhalkonzerv
1/2 citrom leve
ínyencek tudbózhatják aprított kapribogyóval - akkor viszont kevesebb citromlé kell, mert az eleve savanyú
A vizet a tésztának felforralom. Amikor felforrt, beleteszem a sót és a tésztát, amit a dobozon szereplő előírás szerint főzök meg kb. 5-7 perc alatt. Az egyetlen dolog amivel ezt az ételt el lehet rontani, az az, ha túl- vagy alulfőzzük a tésztát. Kóstolgassuk, ha nem vagyunk magunkban biztosak: legyen puha, de a közepe még egy picit kemény - ezt hívják fogkeménynek, olaszul al dentének.
Amíg a tészta fő, a pesztót és a tonhalat az olajával együtt egész egyszerűen csak jó alaposan elkeverem. Amikor a tészta kész, leszűröm, hozzáborítom a halas pesztóhoz, rácsorgatom a citrom levét, jól összekeverem, és tálalom is. Egyéb más ízesítést nem igényel, mert ez a pesztó történetesen tökéletesen lett összeállítva, minden íz benn van, amitől ez a fogás ellenállhatatlan lesz vezérízként hordozva az édeskésen fanyar szárított paradicsomot. Mivel ebben a tésztában hal van, még sajtot sem kíván. Felnőttek durvíthatnak chilivel.
Naaaa? ... És most mondjam, hogy van még egy-két ilyen dugi nemkellfőzni receptem?
Éva