SPOOON 1-2-3

A rizottó közös kedvenc

2013. május 28. - Bezzegh Éva

Nagy kedvencek közé tartoznak nálam a zöldrizottók - de a receptkeből láthatjátok, hogy Ádámnak is. Két éve mutattam már itt a blogon egy a lentihez hasonlatos spenótos-spárgás-mentás variánst. Ezúttal egyéb zöldek lévén a hűtőnkben, egy sóskás-spárgással folytatom a zöld sort.

SÓSKÁS-SPÁRGÁS RIZOTTÓ

hozzávalók

2ek olívaolaj

2+2dkg vaj

1 vöröshagyma

1 szárzeller

1 bögre kerekszemű rizs

1dl száraz fehérbor

1/2l zöldségalaplé (bio leveskockából)

8 szál zöldspárga

4 gerezd fokhagyma

1 marék sóska

10+10dkg parmezán

tálaláshoz friss bors

Az olajat az első 2dkg vajjal felhevítem. Amíg melegszik, a hagymát megpucolom, a zellerszárat megmosom, mindkettőt felaprítom, majd a zsiradékhoz adom, és közepes lángon megdinsztelem. Hozzáadom a rizst, fehéredésig pirítom, majd felöntöm a borral. Amikor a rizs minden nedvességet felszívott (addigra az alkohol is kipárolog belőle), elkezdem merőkanalanként adagolni az előre elkészített alaplevet, mindig akkor adva a következő merőkanállal a rizshez, amikor az előző adag elfőtt. Az utolsó adag alaplé hozzáadásával egyidőben az idő közben megtisztított és 3-4 centis darabokra vágott spárgát is a rizottóhoz keverem, hogy az utolsó két percben, amíg elfő a amradék alaplé, épp roppanósra párolódjon a rizottóban a spárga. Az utólsó simítások jönnek: elzárom a gázt, gyorsan felcsíkozom a sóskát, amit a rizottóhoz forgatok. Elkeverem benne a maradék vajat, belereszelem az egyik 10dlg parmezánt, és összekeverem... mostanra szép krémes kell, hogy legyen az étel. Azonnal tálalok parmezánforgáccsal és frissen reszelt borssal. A sóska savanyúsága pont elegendő ahhoz, hogy az egyébként rizottóban szokásos citromot helyettesítse. Már csak egy klassz bor hiányzik hozzá...

Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr1918090164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása