Kérj bárhol vadat, sült sajtot, bármit, amihez jól illik egy pirosgyümölcsmártás, egy jó áfonyaszósz. Tuti, hogy egy olyat sederítenek mellé, ahol a gyümölcsből kifőzték, kiforralták a lelkét... persze cukorral. Nem is kevéssel. Hogy tudok-e jobbat? Csak jobbat tudok!
GYÖMBÉRES-FÜGÉS ASZALT ÁFONYASZÓSZ MÉZZEL
hozzávalók
100g tavasszal/nyáron friss, jelenleg fagyasztóból elővett erdei áfonya (kisszemű, kellemesen savanykás)
2 marék cukrozatlan, kezeletlen aszalt áfonya (én a biopiacon vagy bioboltokban szerzem be)
1ek méz
1/2cm friss gyömbér
3 szem aszalt füge
1/2 narancs leve (igény szerint reszelt héja is) - elhagyható, ha lekvár sűrűségűre szeretnénk
A hozzávalókat nemes egyszerűséggel egy aprítógépben pépesítem, és egy tárolóedényben lefedve hűtőben tárolom legfeljebb egy hétig. Felhasználható mártásként sültekhez, sajtokhoz, lekvár gyanánt reggeli pirítósra, palacsintára... tetszés szerint. Én most egy grillezett sajtot bolondítottam meg vele. Igazi vitaminbomba a téli hónapokban.
Éva