SPOOON 1-2-3

Évzáró

2012. december 30. - Bezzegh Éva

Tizenévvel ezelőtt, már nem emlékszem, melyik magazinban, belefutottam egy számomra nagyon tetszetős receptbe. Az alapját grépfrút képezte, a nagyját száraz pezsgő. Mivel az édes ízekért sosem rajongtam igazán az italok terén sem, bólénak ez nekem tökéletesnek hangzott: kesernyés és fanyar, mégis kellően, de nem túlzottan édes. Ráadásul déli gyümölcs és pezsgő is van benne. Azonnal a kedvenc sziveszteri italommá lépett elő. (A lenti sajtkréker remek kísérő hozzá.)

SZILVESZTERI GRÉPFRÚTOS PEZSGŐBÓLÉ

 

hozzávalók

1kg grépfrút (annak ellenére, hogy a piroshúsút jobban szeretem, én ehhez a recepthez mindig fehérhúsút használok, mert az talán egy picit keserűbb, de a piroshúsúval szintén remek lesz)

2dl vodka

1l 100%-os grépfrútlé

1l minél magyasabb gyümölcstartalmú őszibaracklé

1 üveg jóminőségű száraz fehér pezsgő/Prosecco (ha pink grépfrúttal csinálom, akkor rozé pezsgő és egy kevés gránátalmaszirup is ér)

Célszerű minden alapanyagot a hűtőben tárolni, hogy frissen készítve, rögtön hidgen tudjuk kínálni az italt. A legmunkásabb része a gréfrút előkészítése, tudniillik a gyömölcsöt nem elég csak meghámozni, a gyümölcshúst ki kell fejteni a gerezdekből, hogy azok héja ne adjon a kelleténél több keserű ízt és darabosabb állagot az italnak. Ehhez gerezdenként kézzel kinyerem a gyümölcsöt, amit egy nagy tálba teszek. Amikor kész, a kezemmel jól összenyomkodom a gyümölcshúst, hogy minél több levet engedjen, és minél inkább széttrancsírozzam a nagyobb darabokat. Ezt követően a "grépfrútpépet" felöntöm a vodkával és a gyümölcslevekkel, majd elkeverem. Ha ezen a ponton a vendégek még nem érkeztek meg, visszateszem a tálat a hűtőbe (az év azon szakában járunk, ahol a terszon/erkélyen is jó helye lesz). A pezsgőt csak akkor öntöm hozzá a bóléhoz, amikor már mindenki a poharával felsorakozott, mert frissen, buborékosan finom az ital - fáradt állapotában nem hozza a formáját. Miután felöntöttem a tálat a pezsgővel épp ezért nem is igazán keverem - megteszi a dolgát a buborék... minden téren!

Sikerekben, finom falatokban gazdag, boldog Újévet kívánok Ádám nevében is!

Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr4518090602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása