SPOOON 1-2-3

A csodás Hortobágy

2012. december 21. - Bezzegh Éva

Nemzeti kincsünk. A Park maga egy évvel korábban született, mint én: 1973-ban. A Közép-Európa legnagyobb füves pusztáját jelentő 4 tájvédelmi körzetet, ezen belül 19 önálló természetvédelmi területet, köztük a Tisza-tó egy részét, a Tisza-tavi Madárrezervátumot is magában foglaló Hortobágy egy bő évtizede a Világ Kulturális és Természeti Örökségének is része. Csodálatos élővilága miatt egész évben érdemes látogatni, de kiemelt időszaknak mondható talán a tiszavirágok (kérészek) tavaszi/nyár eleji látványos rajzásásának idénye. 

A külföldről idelátogató turisták fejében a Hortobágy említése kapcsán szerencsés esetben felsejlik a néphagymányokat máig őrző csikósok, a Kilenclyukú híd és a kimondottan magyar haszonállatok, a szürkemarha, a rackajuh, a mangalica, a puli képe, hogy csak néhányat soroljak. Idén tavasszal mi is megindultunk, hogy egy baráti családdal látogatást tegyünk Tiszafüreden. Sajnos pont a madarak költése idején érkeztünk, amikor pár hétre elzárják a csónakok elől a rezervátumot. De a fantasztikus idő és a Fekete Gólya Porta tulajdonosainak emlékezetes vendéglátása még a tervezett csónakkirándulás elmulasztásáért is kárpótolt. 

Az ott tett látogatásunk óta mindig melegszívvel gondolok arra a hétvégére, a Hortobágyra, amit ezzel a biopiacon fellelhető finomsággal, az ottani természetes vizekben halászott omlós, fehérhúsú busafilével idézek meg. Az alábbi formában ajánlom az Ünnepekre halételnek szeretettel.

GRILLEZETT BUSAFILÉ LANGYOS ÉDESKÖMÉNY-PÓRÉ-CHILI SALSÁVAL

hozzávalók

1kg hortobágyi busafilé egyben (más nagy halszték is megfelel)

a páchoz

1dl olívaolaj

1 citrom leve és héja

4 gerezd zúzott fokhagyma

1tk

kevés frissen őrölt bors

1tk friss kakukkfű

a salsához

1/2 kocka vaj

2ek fehérbor

1/2 narancs leve és héja

1 póréhagyma

1 citromfű

4 színes magyar chilipaprika (kimagozva, kierezve)

1 édeskömény

kevés

A vasserpenyőt felforrósítom. A páchoz a hozzávalókat elkeverem. A halat a tűzforró rácsra fektetem, és a felül lévő oldalán elkenem a pác felét egy ecsettel. A következő öt percben hagyom sülni a halat, addig a salsa hozzávalóit felaprítom, és egy másik serpenyőben megolvasztott vaj illetve bor és narancshéj valamint narancslé keverékén fedő alatt elkezdem párolni a zöldségeket. A halat öt perc után óvatosan, hogy lehetőleg ne essen szét, megfordítom, és a másik, felülre került, már megsült oldalán eloszlatom a maradék pácot. A hátralévő öt percben gyakorlatilag minden készre fog sülni. Ezalatt a tálalást készítem elő.

Én legszívesebben egy nagy adag zöldsalátával fogyasztom, egy könnyű fehérbor kíséretében, de egy csicsóka- vagy krumplipüré is remekül passzol a fogáshoz. Amikor a hal kész, egész egyszerűen ráhalmozom a langyos chilisalsát (előtte a gyerekeknek szedek belőle), és serpenyőstől az asztalra teszem, hogy mindenki kedvére szedhessen belőle.

Meghitt, békés, szeretetben, finom ízekben gazdag, boldog Karácsonyt kívánok Ádám nevében is minden Kedves Olvasónkak!

Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr5418090024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása