Csirkepaprikást mindenki tud csinálni, rendben, de itt az expressz verzió. A csirkepörkölt (-paprikás) ugyan alapvetően tévedés, mert mire a hagyma rendesen szétfőne, addigra a húsból legfeljebb pép marad - ez az étel a lassan puhuló marhahúsokra lett kitalálva. A hagyma tehát ez esetben észrevehető, darabos marad, ez persze nem ront az élvezhetőségén. És mondok még valamit: szerintem minden pörköltféle másnap a legfinomabb.
Itt olvashatjátok Éva verzióját.
GYORS CSIRKEPAPRIKÁS
kell hozzá
fejenként 20 dkg csirkemellfilé (lehetőleg tanyasi)
egy-két fej vöröshagyma
egy-két evőkanál őrölt pirospaprika
két-három evőkanál liba- vagy kacsazsír
egy kis doboz zsíros tejföl
A megmosott, megtisztított csirkehúst kockázd fel, majd forró zsíron apránként adagolva pirítsd meg. Add hozzá az apróra vágott vöröshagymát. Ha üvegesre párolódott, szórd hozzá a pirospaprikát; ezt egy kicsit oda kell pirítani a zsírral, mert így szabadulnak fel az ízei (de ne égjen oda, mert akkor keserű lesz). Öntsd fel annyi vízzel vagy húslevessel, amennyi ellepi, majd főzd kis lángon fél órát (időnként pótolva az elfőtt levet). Ha kész, akkor keverd hozzá a forró tejfölt (melegítsd meg, vagy a pörkölt szaftjával keverd el) - így a tejföl nem lesz csomós.
Vendégeink a hagyományos konyha hívei voltak, ezért nokedlivel tálaltuk - én magában enném, esetleg rozskenyérrel.
Ádám