Egy, a carbonarához hasonló, ugyancsak férfias tésztaétel következik. Pancettával készül, ami feltekert, sóval érlelt császárhús. Főleg az olasz, de a spanyol kulinária is ismeri. Helyettesíthető más zsíros, érlelt sonkával, a füstölt bacon sem rossz válsztás, de az változtat az étel jellegén.
Kéksajtos tésztára itt is olvashattok egy ötletet.
PANCETTÁS-KÉKSAJTOS SPAGHETTONI
kell hozzá
fejenként 12 száraz vagy 18 dkg friss tészta (hosszú, pl. spaghettoni)
10 dkg pancetta (vagy más, zsíros sonkaféle, akár bacon is jó)
két-három szál újhagyma
1 dl tejszín
5 dkg kéksajt
egy marék kukorica
egy csokor friss petrezselyem
Alacsony lángon a felkokckázott pancettát süsd zsírjára, majd dobd hozzá a felkarikázott újhagymát és a kukoricát. Párold egy percig, öntsd fel a tejszínnel és morzsold bele a kéksajtot. Forgasd hozzá a kifőzött tésztát, törj rá borsot, sózni nem kell. Szórd meg petrezselyemzölddel.
Ádám