SPOOON 1-2-3

Oh My Goa!

2012. október 29. - Bezzegh Éva

Meséltem már, hogy az indiai kulinária számomra legizgalmasabb ága a goai konyha: évszázadokon át portugál gyarmat révén ez a vidék két világ izzó olvasztókemencéjévé vált. Bár Dél-India lakosságának nagy része vegetáriánus, ezen a zsebkendőnyi területen a szaftos húsok, a százféle fűszer és zöldségféle találkozásának eredményeként vibráló gasztrokultúra született.

Az egyik kedvencem a vindaloo ("vindalú"). Neve a portugál carne de vinha d'alhos-ből ("kárne de vinnyá dájjos") ered, ami annyit tesz: boros-fokhagymás hús. A fokhagyma megmaradt, a bor viszont ecet formájában kerül az ételbe. Jellemzően nagyon csípős, a chili mennyisége persze nincs kőbe vésve. Ezúttal bárányt használtam.

BÁRÁNY VINDALOO

kell hozzá

1 kg kicsontozott, megtisztított bárányhús (lapocka)

1 evőkanál római kömény

1 evőkanál mustármag

1 evőkanál koriandermag

2 fej vöröshagyma

5 cm friss gyömbér (2-3 evőkanál)

4-5 gerezd fokhagyma

1 teáskanál kardamommag

1 teáskanál kurkuma

2-4 friss chili

egy evőkanál nádcukor/méz

egy teáskanál görögszéna

egy evőkanál balzsamecet

1 rúd fahéj

1 csokor korianderzöld

5 evőkanál ghí (tisztított vaj) vagy olaj

1 liter húsleves (lehet adalékanyagmentes kockából)

A száraz, egész fűszereket (mustármag, koriandermag, római kömény, kardamommag) pirítsd meg száraz serpenyőben, őröld porrá mozsárban, majd keverd össze a többi fűszerrel (görögszéna, kurkuma). A húst kis adagokban pirítsd meg nagy lángon ghín vagy olajon, tedd félre. A felkockázott hagymát, zúzott fokhagymát, reszelt gyömbért és a fahéjrudat olajon vagy ghín párold meg, add hozzá a fűszereket (chilit is), majd a húst. Öntsd fel a levessel, keverd hozzá az ecetet és a cukrot/mézet. Lassú tűzön, fedő nélkül 1,5-2 órát főzd, ezalatt biztosan megpuhul a bárányhús. Párolt rizzsel, indiai kenyérrel tálald, korianderzölddel megszórhatod.

Ádám

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr8218089964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása