SPOOON 1-2-3

Könnyebb, mint a levegő

2012. október 19. - Bezzegh Éva

Közhely. Egy jó sütemény esetében közhely, ha azt mondjuk, hogy pehelykönnyű. Az angol ezt úgy mondja: lighter than air. De van olyan, hogy máshogy egyszerűen nem lehet leírni egy tészta puhaságát, mint ezzel a kifejezéssel. Ez történt velem legutóbb, mikor kipróbáltam a hajtogatott brióstésztából készült mandulás csigát, azaz pain aux amandes-ot (pen oz ámand). Időigényes az elkészítése (összesen négy órányi hűtéssel kell számolni, a tényleges munka 30 perc), de úgyis nagyobb adagot csinál az ember, az utolsó fázisban megkelt csigákat pedig le lehet fagyasztani. Alig várom az első reggelit, mikor ezzel a mandulás illattal indíthajtuk a napot.

PAIN AUX AMANDES, AZAZ MANDULÁS CSIGA

kell hozzá

a tésztához

50 dkg liszt (finom- vagy kenyér)

2 tojás

1 teáskanál

2 dl hideg víz

3 dkg friss élesztő

8 dkg nádcukor vagy méz

egy löttyintés (kb. 2 evőkanál) tej

20 dkg vaj

a mandulakrémhez

4 dkg vaj

8 dkg nádcukor vagy méz

5 dkg őrölt mandula

1 dl crème fraîche

1 tojássárgája

A tészta alapanyagait (a vajon kívül) dagaszd homogén gombóccá (érdemes gépre bízni). Ha kész, tedd a hűtőbe egy órára. Nyújts belőle hosszúkás téglalapot (3 x 1 oldalarányúval könnyű dolgozni), majd kend meg 10 dkg vajjal a kétharmadát. Hajtsd a vajazatlan harmadot a középső harmadra, majd hajtsd rájuk a maradék vajas harmadot (ugye világos?). Tedd a hűtőbe egy órára, ismételd meg a kenős-hajtogatós folyamatot, majd hűtsd megint egy órát.

Ezalatt készítsd el a krémet: a puha vajat keverd villával krémesre (de ne habosra). Keverd hozzá a mandulát, cukrot, tojássárgáját és a crème fraîche-t. Tedd a hűtőbe, hogy visszafagyhasson a vaj.

Nyújtsd ki laposra a hűtőből kivett tésztát és kend meg egyenletesen a mandulakrémmel. Tekerd fel, majd vágd 2 cm vastag szeletekre (20-25 csigát fogsz kapni). Tedd a hűtőbe egy órára őket, majd hagyd kelni szobahőmérsékleten egy órát. Most lefagyaszthatod őket, vagy süsd ki 180 °C-on (ne használj légkeverést). A mélyhűtőből kivéve azonnal kisütheted, nem kell kiolvasztani.

Légiesen könnyű csiga.

Ádám

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr4618089952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása