Vannak neki. Szép teremtesek. Cirmosak és egyszínűek, kerekek és hosszúkásak, finomabbnál finomabbak. Megint megajándékozott velük. Én pedig "feldolgoztam" a magam módján.
A tök egyébként amellett, hogy önmagában nagyon sokarcú zöldség komolyan kiterjedt rokonsággal (ide tartozik a cukkíni, az uborka, sőt, a dinnyefélék is), igen változatosan elkészíthető hozzávaló. Lehet párolni, sütni, levesnek elkészíteni, főzeléknek, egyéb köretnek, tölteni, lerakni, egyes fajtái desszertnek is kiválók. Amikor elérkezik az év azon időszaka, hogy leszűkül a piac kínálata, én a töknek örülök a legjobban. Rendkívül széleskörben kínál kísérletezésre lehetőséget.
SZÁRÍTOTT PARADICSOMOS, HALAS, DIÓS, JUHTÚRÓS QUINOÁVAL TÖLTÖTT CSŐBEN SÜLT TÖK
hozzávalók
1 közepes tök (én egy sárga-zöld cirmos cukkínitököt használtam)
4 szelet vagy 20dkg tömb érett, kemény sajt
a töltelékhez
1 vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 marék olajban eltett szárított paradicsom
1 marék quinoa (lehet kuszkusszal, bulgurral, árpával, rizzsel helyettesíteni)
1/2l víz
1tk só
frissen őrölt bors
3 szelet (kb 20dkg) semleges ízű, fehérhúsú halfilé (én tilápiát használtam)
1 marék dió
1tk kakukkfű
20dkg juhtúró
A tököt ketté vágom, a magját kanállal kivájom, a tököt megsózom, félreteszem.
A töltelékhez a hagymát felaprítom, a szárított paradicsom olajából 3 evőkanálnyin közepes lángon üvegesre párolom. Hozzáadom a kakukkfüvet, a vékony csíkokra vágott szárított paradicsomot, a quinoát, felöntöm a vízzel, sózom, borsozom, és kb. 15 perc alatt, vagy amíg a quinoa meg nem puhul, fedő alatt párolom. Közben a halat és a diót feldarabolom, és amikor a quinoa már puha, hozzáadom a töltelékhez. Végül belereszelem a fokhagymát, és elkeverem benne a juhtúrót.
A tökről egy papírtörlővel felitatom a "kiizzadt" levet, belekanalaozm a tölteléket, beborítom a szeletelt vagy a reszelt sajttal, és 20 perc alatt készre sütöm 190 fokra előmelegített sütőben. Hogy szépen megpiruljon, még 10 percet rágrillezek. Forrón tálalom.
Köszönöm a tököt, Eszti!
Éva