SPOOON 1-2-3

Eszter tökei

2012. október 14. - Bezzegh Éva

Vannak neki. Szép teremtesek. Cirmosak és egyszínűek, kerekek és hosszúkásak, finomabbnál finomabbak. Megint megajándékozott velük. Én pedig "feldolgoztam" a magam módján.

A tök egyébként amellett, hogy önmagában nagyon sokarcú zöldség komolyan kiterjedt rokonsággal (ide tartozik a cukkíni, az uborka, sőt, a dinnyefélék is), igen változatosan elkészíthető hozzávaló. Lehet párolni, sütni, levesnek elkészíteni, főzeléknek, egyéb köretnek, tölteni, lerakni, egyes fajtái desszertnek is kiválók. Amikor elérkezik az év azon időszaka, hogy leszűkül a piac kínálata, én a töknek örülök a legjobban. Rendkívül széleskörben kínál kísérletezésre lehetőséget.

SZÁRÍTOTT PARADICSOMOS, HALAS, DIÓS, JUHTÚRÓS QUINOÁVAL TÖLTÖTT CSŐBEN SÜLT TÖK

hozzávalók

1 közepes tök (én egy sárga-zöld cirmos cukkínitököt használtam)

4 szelet vagy 20dkg tömb érett, kemény sajt

a töltelékhez

1 vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

1 marék olajban eltett szárított paradicsom

1 marék quinoa (lehet kuszkusszal, bulgurral, árpával, rizzsel helyettesíteni)

1/2l víz

1tk

frissen őrölt bors

3 szelet (kb 20dkg) semleges ízű, fehérhúsú halfilé (én tilápiát használtam)

1 marék dió

1tk kakukkfű

20dkg juhtúró

A tököt ketté vágom, a magját kanállal kivájom, a tököt megsózom, félreteszem.

A töltelékhez a hagymát felaprítom, a szárított paradicsom olajából 3 evőkanálnyin közepes lángon üvegesre párolom. Hozzáadom a kakukkfüvet, a vékony csíkokra vágott szárított paradicsomot, a quinoát, felöntöm a vízzel, sózom, borsozom, és kb. 15 perc alatt, vagy amíg a quinoa meg nem puhul, fedő alatt párolom. Közben a halat és a diót feldarabolom, és amikor a quinoa már puha, hozzáadom a töltelékhez. Végül belereszelem a fokhagymát, és elkeverem benne a juhtúrót.

A tökről egy papírtörlővel felitatom a "kiizzadt" levet, belekanalaozm a tölteléket, beborítom a szeletelt vagy a reszelt sajttal, és 20 perc alatt készre sütöm 190 fokra előmelegített sütőben. Hogy szépen megpiruljon, még 10 percet rágrillezek. Forrón tálalom.

Köszönöm a tököt, Eszti!

Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr4818089932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása