SPOOON 1-2-3

Az alapoktól

2012. október 14. - Bezzegh Éva

Vannak jó bevált alapreceptjeim, amit ha egyszer sikerült úgy megalkotnom, hogy kifogástalan lett ízre, állagra, az arányokon nem, csak az ízesítéseken változtatok (tulajdonképpen vicces: mindig kipuskázom a blogról azokat az arányokat, a saját receptemet böngészve). Ilyen a rizottóalapom, a muffinalapom, (a piskótaalap már megy érzésre), és ilyen lett ez a gnocchi alap is, aminek az eredetijét egy Stahl könyvben mutatta nekem Ányez. Nem kalsszikus gnocchi, mert nem krumplival készül, ezzel szemben percek alatt összeállítható, elkészíthető finomság. Az eredeti recept ricottával, spenótpürével, finomliszttel és tejszínnel készül. Az én verzióm ugyanerre a ricottás megoldásra friss spenótot, zablisztet, zabtejszínt tartalamaz. A juhsajt mindkettőben stabil elem. A továbblépést a receptben ismét az itthon fellelhető alapanyagok jelentették.

ZSÁLYÁS SAJTSZÓSZBAN SÜLT SÜTŐTÖKÖS GNOCCHI AL FORNO 

hozzávalók

a gnocchihoz

1/2kg sütőtök

1/4kg mascarpone/ricotta (nekem előbbi volt itthon)

1 tojássárgája

1tk

frissen őrölt bors

1/2 szerecsendió reszelve

15dkg (zab)liszt

az öntethez

2dl (zab)tejszín

1tk (amennyiben nem juhsajtot használok, máskülönben a só nem szükséges)

3 gerezd fokhagyma

1ek aprított zsálya

15dkg kemény érett sajt (ha van, juhsajt) és még 5dkg a tetejére

A tököt meghámozom, felkockázom, párolórácson fedő alatt pár perc alatt puhára párolom. Felteszek vizet forrni. Egy keverőtálban villával összetöröm, és a mascarponéval vagy ricottával krémesre keverem. Fűszerezem, elkeverem benne a tojást, és jól beledolgozom a lisztet. Két kiskanál segítségével galuskaformákat szaggatok, és tizesével kifőzöm őket lobogó sós vízben. (Miután feljöttek a víz felszínére, még egy percig főzöm őket.) A kifőtt gnocchikat egy kivajazott hőálló tálba kanalazom, miután jól lecsöpögtettem. A sajtmártáshoz a (zab)tejszínt a zúzott fokhagymával és a zsályával illetve a sajttal elkeverem, elosztom a gnocchik tetején, megszórom a maradék reszelt sajttal, és 190 fokos, előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütöm a fogást. 

Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr6218089934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása